Továbbra is van mit féltenünk

A képen óvodát avatnak Kárpátalján
A képen óvodát avatnak Kárpátalján - © Fotó: Karpatalja.hu
Nyíregyháza – A múlt örökségének egy értékes darabja válna semmivé, ha Kárpátalján nem kapaszkodna a földbe a magyarság.

– Nekünk összeszorított foggal is ki kell állnunk, mert az ősi szülőföldet nem adhatjuk fel! Ott nyugszanak apáink, nagyapáink, s egész Kárpátalja tele van ezredéves magyar történelmi emlékhelyekkel: a Vereckei-hágótól a tiszabökényi turulmadárig – mondta dr Dubka György.

– Nem könnyű kötelesség ez. Az egyik kijevi tv-csatorna riporterei legutóbb a magyar polgárőreinket állították be úgy, mint a magyar állam által kiképzett félkatonai szervezetet, ahol a visszacsatoláson fáradoznak. Ha bírálni merünk, Putyin ügynökeinek titulálnak bennünket, figyelembe se véve, mint szenvedtünk az orosz iga alatt. A ruszinság nagy része is hasonló cipőben jár, a falvakat cseh ügynökök járják, s munkára toborozzák az embereket.

Az anyaországnak segítő keze

– A mezőgazdaságon kívül számunkra más kiugrási lehetőség nincs, ezért is javasoltuk az embereknek a külterjes helyett a belterjes gazdálkodást. A kormány által elindított Egán Ede kárpátaljai gazdaságfejlesztő programnak köszönhetően több száz kisvállalkozó kaphatott pályázati támogatást.

Ébred a térség, visszatér az élet

– Örömmel látom, hogy újra megjelentek a sövényes uborkaültetvények, s mintha múlna a tanácstalanság, elindult egy lassú fejlődés. Továbbra is van mit féltenünk, közel 15 ezer magyarul tanuló diák sorsára is gondolok. A 130 magyarlakta település, közel száz magyar iskola, két magyar felsőoktatási intézmény, illetve a beregszászi főiskola, és az ungvári egyetem magyar kara, a munkácsi tanítóképző, öt egyházi líceum, két klasszikus gimnázium – mindezt széles magyar összefogással a jövőben is meg akarjuk védeni.

KM
hirdetés