Továbbra sincs új kilátó, csak egy jókora gödör – de miért?

Így bontották le a régi kilátót
Így bontották le a régi kilátót - © Fotó: KM
Nyíregyháza, Sóstó – Jártunk a helyszínen, és csupán a sóstói kilátó hűlt helyével szembesültünk. – Ön mit szólna ahhoz, ha a saját birtokára, udvarára bárki beláthatna egy kilátóról? – tette fel a kérdést nekünk Bige László még decemberben.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kilátó. Köd előtte, köd utána. Mint a mesében. A valóságban pedig nagy az űr és nagy a zűr, mert senki sem kíván érdemben nyilatkozni. Pedig aligha az a történet happy end-je, hogy itt a vége, fuss el véle. Utánajártunk az erdei sztorinak, még ha falakba is ütköztünk.

Menthetetlen volt

Az internetes keresőprogramban a sóstói kilátó látványosság és lehetőség a kirándulást tervezőknek. A bökkenő csupán az, hogy augusztus végén, szeptember elején lebontották a 25 méteres faépítményt a fürdővel szemközti buszfordulónál. Három éve lezárták a látogatók elől, mivel a faelemei elkorhadtak, a deszkái balesetveszélyessé váltak.

Az 1980-as években épült megfigyelőhelyet a Nyírerdő Zrt. építtette, később a városnak adományozta. Azóta időnként felújították, 2005-ben kicserélték a padlózatot és a mellvédet is. Fél éve a földdel vált egyenlővé a magasles, ugyanis a tartószerkezete már olyannyira károsodott, hogy teljesen le kellett bontani. A munkálatokat a pályáztatás után kiválasztott vállalkozás végezte el. Rákérdeztünk a Nyírerdő Zrt.-nél – amely Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar területén körülbelül 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel –, hogy mi várható az utóbbi időszak csendjét követően. Azt a választ kaptuk, hogy Hidas Tibor erdőgazdálkodási osztályvezető lapunknak adott nyilatkozata ma is helytálló.

Ebbe a sorba illeszkedik a Nyíregyháza-Sóstón álló kilátó felújítása, ami tulajdonképpen a régi kilátó bontásából és helyére egy új, faszerkezetű kilátó építéséből áll – válaszolta megkeresésünkre Hidas Tibor erdőgazdálkodási osztályvezető.

– A hatályos jogszabályok előírásai szerint a bontási anyagot hulladéklerakóban helyezték el. Az új torony, mely a Nyírerdő Zrt. saját beruházásában épül meg, a meglévő erdőállomány fölé emelkedik majd. Az építés költségei még nem ismertek, de az előző évi debreceni projekt tapasztalataiból kiindulva nagyságrendileg 50 millió forint körüli összeggel számolunk – nyilatkozta Hidas Tibor.

„Szünetel a kivitelezés”

Jártunk a helyszínen, és csupán a sóstói kilátó hűlt helyével szembesültünk, azóta egyetlen kapavágás vagy gereblyehúzás sem volt ott. Az ok prózai:

– A kilátó rendelkezik jogerős építési engedéllyel, melyet a szomszédos ingatlan tulajdonosainak fellebbezése alapján a másodfokon eljáró kormányhivatal is helyben hagyott. Jelenleg a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata van folyamatban. Ez idő alatt a kivitelezés szünetel – zárta rövidre Rendes Sándor, a nyíregyházi önkormányzat sajtószóvivője.

Fellebbeztek a felperesek

– A Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. kérelmére Nyíregyháza jegyzője mint elsőfokú építésügyi hatóság 2015. március 18-ai határozatával engedélyt adott arra, hogy az engedélyes műszaki terveknek megfelelően a határozatban foglalt kikötések és előírások betartásával kilátót építsen a jelzett ingatlanon. A kilátó tervezett magassága 26,9 méter (magasabb lenne, mint az eredeti). A felperesek fellebbezéssel éltek az elsőfokú határozattal szemben – tájékoztatott dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője. Hozzáfűzte: – A bíróság az első tárgyalást november 25-én tartotta meg, majd – egyetértve a felperesek álláspontjával – a per tárgyalását a Kúria Önkormányzati Tanácsa eljárásának befejezéséig felfüggesztette, és indítvánnyal fordult a Kúriához a Helyi Építési Szabályzat perben releváns rendelkezéseinek felülvizsgálatát kérve. Ha a Kúria a bíróság indítványát elutasítaná, a per tárgyalását tovább kell folytatni.

Nem tartja szerencsésnek

Az ominózus szomszédos ingatlan Bige László személyéhez köthető. Az üzletembertől – akit Magyarország második leggazdagabb embereként tartanak számon egyes összesítésekben – a december végi hagyományos, nyíregyházi ételosztás sajtótájékoztatóján kérdeztük meg, hogy miként kommentálja a friss határozatot. – Ön mit szólna ahhoz, ha a saját birtokára, udvarára bárki beláthatna egy kilátóról? – kérdezett vissza. – Természetesen nem tartom szerencsésnek, amennyiben a magántulajdonba valaki csak úgy betekinthet a magasból.

Nemrégiben elektronikus úton juttattuk el aktuális kérdéseinket a Bige Holding Zrt. titkárságára, ám azóta sem érkezett semmilyen válasz.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 26-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés