Ötpárti egyetértés az önkormányzati spórolásról

Mind az öt parlamenti párt egyetértett a kormány törvénymódosításával, amely szerint csökken az önkormányzati képviselők tiszteletdíja és költségtérítése is. A parlament így várhatóan a egy-két héten belül el is fogadhatja a javaslatot.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter expozéjában elmondta, a kormány tervei szerint jelentősen csökkenne a képviselők tiszteletdíja.

A jelenlegi 44-139 ezer forint helyett havi 36-103 ezer forintot kaphatna egy képviselő. A bizottsági tagságért csak a mostani pénz felét vihetnék haza a városatyák.

 Lamperth Mónika hangsúlyozta, hogy jelenleg évi 20 milliárd forintba kerül a helyi képviselők tiszteletdíja, 5 milliárdba pedig a költségtérítésük.

A módosítással évente 8-10 milliárd forintot spórolna az állam, ráadásul nőne a helyi politika társadalmi megbecsültsége.

A miniszter kiemelte: a javaslat lehetővé tenné a közgyűlésekről rendszeresen hiányzó képviselők tiszteletdíjának megvonását.

Erdős Norbert (Fidesz) elmondta, hogy az ellenzéki párt alapvetően támogatja az önkormányzati tiszteletdíjak csökkentését és a mulasztó városatyák megbüntetését, de nem a kormány indokaival.

A Fidesz azt kifogásolja, hogy a kormány pusztán pénzhiány miatt csökkentené a tiszteletdíjakat.

A párt csak akkor támogatja a módosítást, ha a kabinet egyben a miniszterek tiszteletdíját is lecsökkenti a 2002-es szintre.

Gegesy Ferenc (SZDSZ) hangsúlyozta, hogy a kisebbik kormánypárt erkölcsi és anyagi okokból is támogatja a javaslatot.

 A szabaddemokrata politikus szerint azért is szükség van a változtatásokra, mert jelenleg sok helyi önkormányzat nem működik jól és a változtatásokkal racionalizálni lehetne a testületek működését.

Rubovszky György (KDNP) elmondta, hogy pártja elfogadja a törvényjavaslatot és meg fogja szavazni, de cserébe azt kéri, hogy a kormánypártok támogassák az ellenzéki pártok hasonló irányú javaslatait.

Hock Zoltán (MDF) szerint a javaslat pótcselekvés a kormány részéről, hiszen a spórolás nem érinti jelentősen a központi költségvetést.

Az MDF ugyanakkor támogatja a módosítást, mert jó irányba tett lépésnek tartják azt. Hock Zoltán szerint ha ezek a takarékossági és a politikai bizalmat erősítő lépések folytatódnak, akkor az dícséretes, ugyanakkor az MDF szerint a mostani módosítás nem változtatja meg jelentősen az önkormányzatok működését.
hirdetés