Magyarország

2012.03.15. 16:59

Március 15. - Szájer: sohasem adhatjuk fel!

Budapest, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Ma is embert próbáló időket élünk, ma is sokan mondják, minek a kitaposott utat elhagyni, de akarjanak bármilyen hatalmasok is lebeszélni minket arról, hogy saját utunkat járjuk, sohasem adhatjuk fel a reményt arra, hogy összefogva képesek leszünk kivívni a szabadságot - mondta Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő a Kossuth téri díszünnepségen tartott beszédében.

Budapest, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Ma is embert próbáló időket élünk, ma is sokan mondják, minek a kitaposott utat elhagyni, de akarjanak bármilyen hatalmasok is lebeszélni minket arról, hogy saját utunkat járjuk, sohasem adhatjuk fel a reményt arra, hogy összefogva képesek leszünk kivívni a szabadságot - mondta Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő a Kossuth téri díszünnepségen tartott beszédében.Szájer József a Kossuth teret megtöltő tömeg előtt azt hangsúlyozta: 1848-ban forradalmáraink nem sodródtak, hanem maguk jelölték az irányt, de akkor is sokan próbáltak lebeszélni minket arról, hogy a saját utunkat járjuk, hogy a harc a túlerővel szemben reménytelen. Sokan mondták, hogy "mit akarnak ezek a tüzes magyarok", miért nem fogadják el azt a sorsot, amit kiszabtak nekik - folytatta.

Szerinte ma is embert próbáló időket élünk. "Ma sincs kevesebb szükségünk erőre, hűségre, reményre(...), mint elődeinknek, ma is hatalmas bátorság kell a változtatáshoz, a megújuláshoz, ma is sokan mondják, hogy minek a régi, kitaposott utat elhagyni". Úgy vélte ugyanakkor: legyünk bármilyen nehéz helyzetben, támadjanak akármilyen nagy erőkkel, "akarjanak bármilyen hatalmasok lebeszélni" minket arról, hogy saját utunkat járjuk, a reményt arra, hogy összefogva képesek leszünk kivívni a szabadságot, mi, magyarok sohasem adhatjuk fel. "Nem hagyjuk" - skandálta válaszul a Parlament előtt összegyűlt tömeg, amely többször is hangos tetszésnyilvánítással fogadta Szájer József mondatait.

Nagy taps fogadta például azt a kijelentését, hogy az új alaptörvény büntethetővé teszi a kommunizmus bűneit, és megállapítja a magyar kommunista és utódpártok felelősségét. Azt pedig hangos fújolással fogadták az emberek, amikor Szájer József azt mondta, hogy külföldön léptek fel saját hazájuk ellen a korábbi zavaros helyzet haszonélvezői, akik az elmúlt két év gyökeres változtatásai miatt elveszítették kivételezett helyzetüket.

Szájer József a mintegy 250 ezer ember előtt arról is beszélt, hogy az elmúlt néhány hónapban a határokon túlról példátlan támadás érte "a megújulást akaró, a válságból saját erejéből kitörni vágyó Magyarországot", de a támadás nemcsak méretében volt nagy, hanem hazug és rosszindulatú is volt.

 Ugyanakkor arra figyelmeztetett: nem Európa támad bennünket, ne adjuk fel hitünket egy közös, nemzetek összefogásán alapuló Európa eszményében azért, mert egyes újságírók és politikusok kettős mércét alkalmaznak. 

Hangsúlyozta: "nem Európával van vitánk, hiszen Európa mi vagyunk, mi is vagyunk", hanem a méltánytalansággal, a kettős mércével, mások lenézésével, a politikai címkézéssel, a korlátoltsággal, tájékozatlansággal és a butasággal van problémánk.

Szerinte nem volna helyes, ha Európa eszméjéhez való viszonyunkat az határozná meg, hogy milyen aktuális vitáink vannak az unióval, például a bírák nyugdíjkorhatára vagy az adatvédelem ügyében. Az Európai Parlament határozataival kapcsolatban azt mondta, ezeken nem kell csodálkozni, hiszen a Magyarországgal szembeni többség jórészt olyan erőkből áll, akiknek magyar partnerei csúnyán leszerepeltek a választásokon, és most európai párttársaiktól várják, hogy segítsenek visszakapaszkodni a hatalomba.

A politikus köszönetet mondott az embereknek a támogatásért, és külön megköszönte a támogatást a lengyeleknek, a litvánoknak, az osztrákoknak, a cseheknek, a szlovéneknek, a románoknak, a spanyoloknak és mindenki másnak, aki az elmúlt hónapok nehéz vitáiban nyilvánosan vagy zárt ajtók mögött megszólalt Magyarország mellett.

Azt is hangsúlyozta hogy 2012 megújuló Magyarországán mindenki gyakorolhatja jogait, ha tüntet, ha sztrájkol, ha a kormányt bírálja, "nem lövik ki a rendőrök senkinek a szemét", ha polgári jogait gyakorolja.

Nevetés fogadta, amikor azt mondta, különösnek találják, hogy Magyarországon egyes politikusok arról beszélnek szabadon összegyűlt polgártársaiknak az Opera előtt vagy éppen egy hídon, hogy nincs gyülekezési szabadság, ahogyan az is különös, amikor újságokban vagy rádiókban beszélnek szabadon arról, hogy nincs sajtószabadság.

Kijelentette: szabadság ügyében gyakran éppen mi mutattunk utat Európa más nemzeteinek, ezért nincs szükségünk arra, hogy olyanok oktassanak ki minket demokráciából, akiknek a saját országukban van törvénytelen, elvégzetlen feladatuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!