Trágárság és irodalom

Jót s jól! – figyelmeztetett a nyelvújítási mozgalom idején. Arra gondolt, hogy korszerű tartalmat korszerű formában kell kifejezni.
Nagy István Attila jegyzete.

Vagy szélesebbre nyitva az értelmezést: mindnyájunkat kifejezi, megjeleníti a beszédmódja, a nyelvhasználata. Annak igényessége vagy igénytelensége egyaránt. Középiskolai tanár koromban felírtunk a táblára negyedikeseimmel egy szinonímasort, amelynek első tagja a szeretkezik volt.

A diákok egyhamar megértették, hogy a sor tagjai nemcsak más szavakból állnak, hanem más emberi magatartást is fejeznek ki. Nem mindegy tehát, melyik szót használjuk az emberi kapcsolatokban, mit írunk és hogyan.

A trágárság helye, szerepe az irodalomban vagy a filmművészetben és minden művészi alkotásban viták kereszttüzében áll évszázadok óta. Időről időre fellángolnak a viták. Mostanában úgy tűnik, mintha megint ennek lennénk a tanúi. Az akciófilmek számos jelenetében szóban és képben egyaránt jelen van a trágárság és a brutalitás. Mintha a rendezők az infantilis közönség kamaszvágyait akarnák kielégíteni, egyre mélyebbre és mélyebbre süllyednek. A lektűr irodalomban ugyanez a helyzet, bár ott inkább a nemi szerepekben jelenik meg a trágárság.

A színház egy ideig ellent tudott állni ennek a hatásnak, aztán mintha megadta volna magát. Ez látszik Nyíregyházán is, az olvasók levelei legalábbis ezt mutatják. Egy-egy előadáson olyan szavak, mondatok is elhangzanak, amelyek funkciójáról nehéz lenne meggyőzni az látogatókat. A színházi szakemberek ilyenkor azt szokták mondani, hogy a valóság sem fennkölt, hanem gyakran brutális és trágár, s a színháznak az a dolga, hogy tükröt tartson a természetnek, a nézőknek, megmutatva, hogy ilyenek vagytok.

Ebben is lehet valami, de minden bizonnyal a mértékkel lehet a baj. A közönség azonnal észreveszi, hogy a trágárság öncélú, nem tesz hozzá semmit a figura jellemzéséhez. Akkor pedig mi szükség van rá? Lehet, hogy a közönség valami olyat vár el a színháztól, amit az nem képes vagy nem akar nyújtani?
hirdetés