Tragédia Geszterédnél – Három év fogházbüntetésre ítélték a balesetet okozó buszsofőrt

Akt.:
Tragédia Geszterédnél – Három év fogházbüntetésre ítélték a balesetet okozó buszsofőrt
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Jogerősen három év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön azt a buszsofőrt, aki az általa vezetett iskolabusszal halálos közúti balesetet okozott 2016. szeptemberében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ludastó és Geszteréd között – közölte a törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel.

Toma Attila tájékoztatása szerint a vádlottat az elsőfokú bíróság tavaly szeptemberben halálos tömegszerencsétlenség okozásának vétségében mondta ki bűnösnek és két év felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta. Ezt az ítéletet súlyosbította a fellebbezések után másodfokon eljáró törvényszék.

A tényállás szerint a férfi tavaly szeptember 5-én délután az autóbusszal negyvenkilenc iskolás gyereket szállított Ludastó irányából Geszteréd felé haladva, óránkénti 50-55 kilométeres sebességgel. Az iskolabusz az egyik, a növényzettől nem belátható kanyarban frontálisan összeütközött egy szemből, 61-68 kilométeres óránkénti sebességgel érkező személyautóval.

A balesetben az autót vezető férfi és utasa a helyszínen meghalt. A buszon utazó gyerekek közül ketten súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedtek, további huszonnégy gyermek pedig könnyebben sérült meg.

Toma Attila közleményében a másodfokú bíróság indoklására hivatkozva azt írta, a halálos tömegszerencsétlenséget akkor kell megállapítani, ha a baleset következtében legalább egy ember meghal és legalább kilenc további megsérül.

Erre figyelemmel az ennél jóval súlyosabb következményekkel járó balesetet okozó vádlott esetében a törvényszék alaposnak találta a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést – ismertette a sajtószóvivő.

Az ítélet jogerős.

– MTI –


Fotó: Pusztai Sándor
Nagykálló, Geszteréd - Ketten meghaltak, és több mint tucatnyian megsérültek egy frontális ütközés nyomán hétfő délután Nagykálló közelében. Az elsődleges információ szerint egy munkásokat szállító Toyota kisbusz tartott Geszteréd irányából Nagykálló felé, amikor Ludastó vonalában egy szemből érk...

Fotó: Pusztai Sándor
Geszteréd - Olvastam a Szabolcs Online-on múlthéten megjelent Segítünk-cikket a tavaly őszi balesetben súlyosan megsérült érpataki Pankotay Márkóról. Én már tavaly jeleztem, hogy a szeptember 5-én, Geszteréd és Ludastó közötti, két ember halálát okozó balesetben nemcsak a gépkocsivezetők felelősek, ...

marko
Érpatak - Semmire sem emlékszik a baleset előtti életéből az a fiú, akit életveszélyes állapotban vittek kórházba a szeptemberi buszbaleset után. A diákokat szállító járat Érpataknál ütközött egy mikrobusszal. Az abban ülők közül ketten meghaltak. A diákok közül ketten voltak életveszélyben. Egyikük...
hirdetés