Transzformátorlopás Nyíregyházán

Akt.:
Nyíregyháza – Tegnap állította lopás bűntette miatt bíróság elé a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség azt a férfit, aki idén januárban két, a város határában lévő transzformátort is leszerelt, azokból olajat, illetve rezet tulajdonított el.

A vádirat szerint a villamossági szakmában jártas vádlott családjával egy hónapja lakott Nyíregyházán, amikor is elhatározta, hogy úgy fog pénzt szerezni, hogy transzformátorokból eltulajdonítja az olajat, valamint a réz alkatrészeket. Ennek érdekében járta a Nyíregyháza környéki bokortanyákat, és olyan transzformátorokat keresett, amelyek gyümölcsösöket, hétvégi házakat láttak el árammal.

2017 januárjában a vádlott előbb Nyíregyháza, Vadas tanyán, majd Szászkút tanyán talált az elképzelésének megfelelő transzformátorokat, melyeket előbb áramtalanított, majd azokról levágta a vezetékeket, a berendezés hűtéséhez használt olajat leengedte, majd erőszakkal kiszedte a réz alkatrészeket is a helyükről. Az olajat átalakítás után a saját gépkocsijában használta, míg a rezet egy ismeretlen személynek értékesítette.

Bár a vádlott cselekménye révén az áramszolgáltatásban zavar nem keletkezett, ugyanakkor egy-egy transzformátor megrongálásával, illetve azok tartalmának eltulajdonításával több, mint 2 millió forint kárt okozott a helyi áramszolgáltató cégnek.

A Nyíregyházi Járásbíróság 2017. március 7. napján a beismerő vallomást tett, egyébként büntetlen előéletű vádlottat jogerősen elítélte a lopásért, és vele szemben egy év börtönbüntetést szabott ki, aminek a végrehajtását másfél évre felfüggesztette. Elrendelte a bíróság a vádlott pártfogó felügyeletét is, mert így esély látszik arra, hogy a hivatásos pártfogóval való rendszeres kapcsolattartás révén újabb bűncselekményt ne kövessen el.

– Dr. Szilágyi László, sajtószóvivő –
hirdetés