Trükkös unokázós csalók Nyíregyházán – Ne dőljenek be!

Trükkös unokázós csalók Nyíregyházán – Ne dőljenek be!
© Illusztráció: PestiSrácok
Nyíregyháza – Ismét „unokázós” csalók tűntek fel, több bejelentés érkezett Nyíregyházáról a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába a napokban.


Ismeretlenek hívtak fel időskorú embereket azzal, hogy egyik családtagjukat baleset érte. Az elkövetők meghatározott pénzösszeg átadására kérték fel a telefonon felhívott időseket mondván, hogy így segíteni tudnak bajba jutott családtagjuknak. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét a bűnelkövetés ezen módjára és arra, hogy mit tegyenek abban az esetben, ha ilyen telefonhívást kapnak!

A trükkös csalások ezen fajtája az „unokázós” elnevezést kapta. A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más közeli hozzátartozó nevében hívják fel telefonon és különböző indokkal pénzt kérnek. Előfordulhat, hogy az elkövető adja ki magát az unokának, vagy más hozzátartozónak, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.
  • Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát, kérjenek visszahívást és addig hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése és meggyőzése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, hívják a 112-es segélyhívót! Ne nyissanak ajtót idegeneknek és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt! Gyanús idegenek látogatása esetén lehetőség szerint jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –
hirdetés