Trükköznek a csempészek

Trükköznek a csempészek
© Illusztráció: NAV
Nyíregyháza – Nem csökken az illegálisan behozott cigaretta mennyisége.

Nem csökken a cigarettacsempészetek száma. A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség az évek óta tartó küzdelem ellenére még mindig nagy számban jár el az ukrán határon illegálisan behozott dohányárut csempésző személyekkel szemben – tájékoztatta lapunkat Borsodi–Buss Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Az elkövetők többségében ukrán személyek, akik személygépkocsival érkeznek az ukrán-magyar határra, s valótlanul azt mondják a pénzügyőröknek, hogy náluk csupán 2 doboz adómentes cigaretta van.

Költségvetési csalás

– A tételes vámvizsgálaton azonban kiderül, hogy a gépjárműben különböző rejtekhelyeken: tetőkárpitban, ülésekben, a gépjármű ajtajában, sárvédőjében, üzemanyagtartályában és a küszöbökben több száz doboz ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát rejtettek el. A csempészett árut a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki eljárás során lefoglalja, elkobozza és megsemmisíti.

Az eljárásban kiszabott bírságon felül az elkövetővel szemben büntető eljárás is indul, ugyanis cselekménye költségvetési csalásnak minősül – mondta el Borsodi-Buss Emese, s hozzátette: – Ezek az ügyek gyorsan lezárulnak, bíróság elé állítással, vagy tárgyaláson kívül hozott büntető végzéssel. A vádlottak a csempészett cigaretta értékétől, és attól függően, hogy indult-e már velük szemben büntető eljárás, próbára bocsátásra, pénzbüntetésre, vagy akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

KM
hirdetés