Trump: Miért pont az USÁ-nak kell Ukrajnával törődnie?

Ukrajna, USA – Az amerikai elnökjelölt szerint más NATO-tagoknak sokkal több érdekük fűződik Ukrajna biztonságához, mint az Egyesült Államoknak.

Donald Trump az USA és az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének viszonya kapcsán fakadt ki egy interjújában. Élesen bírálta az európai NATO-tagok tétlenségét az ukrán válsággal kapcsolatosan.

– Ukrajna bennünket sokkal kevésbé izgat, mint a NATO más tagjait, mégis ránk ruházzák az egészet – nyilatkozta a szélsőséges nézeteiről ismert üzletember-politikus.

Trump felveti a kérdést, hogy a Szervezet részéről például miért nem Németország felel Ukrajnáért? Szerinte azoknak a NATO-tagállamoknak is nagyobb részt kellene vállalniuk az ukrán-orosz konfliktusból fakadó intézkedésekből, amelyek közvetlenül határosak Ukrajnával. „Miért mindig pont nekünk kell potenciálisan egy harmadik világháborúhoz vezető konfliktusba keverednünk Oroszországgal?” – kérdi az amerikai elnökjelölt.

Végezetül leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak a jövőben lényegesen csökkenteni kell a NATO-beli szerepvállalását, amelyre már így is egész vagyonokat költ. Ezt az USA a jövőben már nem engedheti meg magának – idézi Donald Trumpot az ukrán 112 televíziós hírcsatorna.

– Palkó István –

Címkék: , ,hirdetés