Tucatnyi gép dacolt a hóval

Tucatnyi gép dacolt a hóval
Az elmúlt hétvégén lehullott nagy mennyiségű csapadék komoly feladat elé állította a munkatársainkat – mondta el Gémesi István, a Városüzemeltetési Kht. főmérnöke.

Szombat este kezdődött az igen intenzív havazás Nyíregyházán, és csak vasárnap este állt el. A főbb tömegközlekedési utak tisztításában valamennyi gépünk részt vett. A havazás ideje alatt tolással, de miután a csapadékhullás elállt, már sózással is elkezdtük tisztítani a város útjait. Az utak, valamint a buszöblök takarításához nem kellett külön hómunkásokat alkalmaznunk, elegendőnek bizonyult a közmunka programban résztvevő 70 alkalmazottunk. Az utak jelenleg vizesek, hókásásak, a lakóövezeti mellékutakon letaposott hóval találkozhatnak a járművezetők. A város környéki bokortanyák is megközelíthetőek, bár az azokra bevezető zúzott köves utakon, vagy földutakon is hókása, és letaposott hó lassítja a közlekedést.

Első hívásra

Sz. Papp László, a közterület-fenntartó ágazat vezetője elmondta, szombat óta folyamatosan dolgoznak. Tizenegy saját és húsz bérgép járta az utakat, a parkolókat az ott álló autók miatt csak éjszaka tudják takarítani. A gyalogátkelőhelyek, a szeméttárolók, a csapadékelvezetők hómentesítésén mintegy százan dolgoztak kézi erővel még hétfőn is. Nehézséget az okozott, hogy amit letoltak, majd sóztak, rövid idő alatt visszafagyott. Bár a vállalkozókkal a szerződés csak február végéig szólt, a bérgépek egyetlen hívásra csatasorba álltak.

Márciusi hórekord
A Városüzemeltetési Kht. közterületekért felelős ágazatvezetője elmondta, felkészülten várták a havazást, bár meglepetés volt, a 25 cm csapadék. Emlékei szerint márciusban nem kellett soha ennyi havat takarítaniuk. Ebben a szezonban a főútvonalakra mintegy 300 tonna sót, a mellékutakra 500 köbméter homok és fűrészpor keveréket szórtak ki. A meteorológiai előrejelzések szerint még szükség van a hó és jégmentesítő anyagok pótlására

KTB

 
hirdetés