Tudják, hol a határ?!

Az írott és íratlan szabályok betartásával is lehet felhőtlenül szórakozni
Az írott és íratlan szabályok betartásával is lehet felhőtlenül szórakozni - © Fotó: illusztráció / ÉKN-archív
Már megint csinálják a fesztivált. És nem csak a szervezők, a „kedves” vendégek is, akik rendszerint túlisszák magukat, elveszítik önkontrolljukat, és viselkedésükkel megmérgezik a békésen és kulturáltan szórakozók kikapcsolódását. Palicz István jegyzete.

A biztonságiaknak, rendezőknek, rendőröknek, mentősöknek bőven akad dolguk a fesztiválszezonban, hiszen nap mint nap előfordulnak kisebb-nagyobb összetűzések, lopások, rongálások, balesetek, rosszullétek.

Mi lenne, ha a problémák egyik fő okát, az alkoholfogyasztást tiltanák meg a fiatalok tömegét mágnesként vonzó rendezvényeken? Na, akkor csinálnák csak a fesztivált a kiszáradás veszélyétől rettegők! Gyanítom, még többen felszívnák magukat a nevelő célzattal bevezetendő szesztilalom miatt, mint az internetadó esetében. Azonnal felsorakoznának a tütüke-tüntetők mögé a jelentős bevételtől eleső nedűkereskedők, nem beszélve a szervezőkről, akiknek az alkoholstop okozta vendégszámcsökkenés miatt szintén tekintélyes haszonról kellene lemondaniuk. A megoldás szerintem is túl radikális, de tagadhatatlanul eredményes lenne. Elegendő volna a mértéktelenségnek elejét venni, mondjuk, szabni egy ittassághatárt, és kitiltani a területről, vagy kijózanító pénzbírsággal sújtani azokat, akiknél a digitális szonda „illegális határátlépést” mutat.

A fesztiválfotókat és hangulatjelentéseket látva, gyakran elgondolkodom, miből telik a tizen- és huszonéveseknek ezekre a többnapos tivornyákra. Akik saját keresetükből teremtik elő a rávalót, azoknak elismerésem, sok esetben azonban a szülőktől kapnak vastag útravalót. Bízom benne, hogy idővel nemcsak az alkohol és a szórakozás, hanem a munka ízét is megismerik.

Palicz István
hirdetés