Tudják, lesz elég Nemtudom

(Szilva mustra Tarpán : Hadd hulljon csak le a kényszerérettje, annál nagyobb, édesebb szilvaszemeket szüretelhetünk - értett egyet a két tarpai pálinka lovag: dr Kelemen Béla(b) és Tóth László.
(Szilva mustra Tarpán : Hadd hulljon csak le a kényszerérettje, annál nagyobb, édesebb szilvaszemeket szüretelhetünk - értett egyet a két tarpai pálinka lovag: dr Kelemen Béla(b) és Tóth László. - © Fotó: Galambos Béla
Tarpa – Az idei rekkenő nyár hatására a szilvatermés hamarabb, egy része kicsit kínjában érik.

A helyenkénti tavaszi fagyok és a szélsőséges nyári időjárás ellenére idén – az országos becslésekhez hasonlóan – átlagosan jónak mondható termés várható Szatmár-Bereg jellegzetes, hamvaskék gyümölcséből.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szerint az átlagosnak mondható hatvanezer tonnánál valamivel több termés várható idén Magyarországon szilvából, ami megfelel a sokéves hazai átlagnak. Az elmúlt évben a tavaszi fagykárok a termés mennyiségére is negatív hatással volt, ám ezt a termelők végül nem bánták, mivel magasabb áron értékesíthették a gyümölcsöt.

Expressz érés

Az idén meglehetősen kiszámíthatatlan – aszályos és forró – a nyár, aminek következtében már július első felében megkezdték a korai fajták szüretelését a termelők.
A termés zöme a szokásos augusztus közepétől két héttel hamarabb érik, már szüretelik is. A késői érésű fajták – átlagos években – szeptember második felében esedékes szezonja is minden bizonnyal ugyanennyivel korábbra tevődik.

A termést akár döntő mértékben is megritkító virágzáskori fagyok idén csak mikro körzetekben “arattak” a szatmár-beregi tájon. A szilvások döntő többségét nem érte fagykár, ahol pedig csak gyengébb volt, ott a hideg áldásos munkát végzett, mivel a mérsékelten megritkított termés kiváló minőségben érhet be.

Erőlködnek a fák

– Tarpán például július hónap folyamán egészen augusztusig egy szem eső nem esett, miközben a szilvafák zöme igen jó kötés után nagy termést nevelt, azaz hogy próbált nevelni, de a kánikula a fákat is megfogta – mondja Tóth László termelő.
Földije, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendben alapító társ dr Kelemen Béla szerint ma már látszik, csalóka volt a fákat hasító, ágakat törő nagy termés ígérete, mer a rekkenő hőségben a fák termőegyensúlya felbillent : – Miután ezt a növények “érzik”, a körülményekhez képest túlterheltek, igyekeznek megszabadulni a fölöslegüktől. Ha kiváló minőségű “Nemtudom” szilvát, s belőle kiváló szilvóriumot szeretne valaki idén is, akkor a terméshullajtásban nem érdemes megakadályozni – alátámasztással és gyakori locsolással – a szilvafákat – teszi hozzá.

GB
hirdetés