Tudomány, fejlesztés, gyakorlat

Az egyetem LEGO Innovációs Stúdióját is megismerhetik a külföldi előadók
Az egyetem LEGO Innovációs Stúdióját is megismerhetik a külföldi előadók - © Fotó: KM archív
Nyíregyháza – Folytatódik a Nyíregyházi Tematikus Egyetem és az Erasmus+ Nemzetközi Napok programsorozata.

– Kis egyetem vagyunk, de számunkra nagyon fontos a nemzetközi jelenlét, s kerestük azokat a lehetőségeket, amelyekkel a meglévő kapcsolatokat fejleszthetjük, elmélyíthetjük. A brüsszeli egyetemi kolléganőnek volt egy ötlete – emlékezett vissza Nagyné dr. Schmelczer Erika, a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei György Pedagógusképző Központ főigazgatója arra a négy évvel ezelőtti brüsszeli beszélgetésre, amikor megfogalmazódott a tematikus egyetem programsorozat elindításának gondolata. A gondolatot tett követte, hétfőn délelőtt pedig már harmadszor nyithatták meg az egyetem hagyományos rendezvényét a megyeszékhelyen.

Külföldi előadók és példák

– A tematikus egyetem idei témája a digitális innováció és az IKT-eszközök használata a felsőoktatásban, így nem maradhat el a Nyíregyházi Egyetem egyik fejlesztési irányának, a LEGO-eszközökkel támogatott tanulási-tanítási módszereknek a bemutatása sem – említette a konferenciával kapcsolatosan a főigazgató. A brüsszeli egyetem előadója például arról tart előadást, hogy számítógéppel hogyan lehet támogatni a fordítás oktatását, a nemzetközi mobilitás online eszközeiről portugál vendégünk tart elő­adást, míg a kárpátaljai magyar főiskola rektora a távoktatás szempontjából közelíti meg a digitalizáció hatásait – sorolt néhány külföldi elő­adást Nagyné dr. Schmelczer Erika, hozzátéve: kedden a kajaani egyetemről érkező előadó a finnországi oktatási rendszerbe nyújt bepillantást, s szól a digitalizált tanulás előnyeiről, majd kiderül az is, hogy Szlovákiában az IKT-eszközöket hogyan hasznosíthatják a biológiaoktatásban.

A külföldi vendég előadók saját intézményi példáikon keresztül mutatják be a nemzetköziesítési folyamatok tapasztalatait, a jó gyakorlatok cseréje mellett arra is lehetőség lesz, hogy a rendezvény harmadik napján, szerdán az Erasmus ­kulturális kirándulás keretében a vendégek és külföldi hallgatók megismerjék megyénk értékeit, és egy kis gasztronómiai utazást is tegyenek nálunk.

A programsorozat megnyitóján dr. Kovács Zoltán rektorhelyettes kiemelte: a nemzetközi programsorozatunk célja, hogy a Nyíregyházi Egyetemet népszerűsítsük, közös nemzetközi képzéseket készítsünk elő, valamint szeretnénk ösztönözni a hallgatóinkat és az oktatóinkat is, hogy még nagyobb számban vegyenek részt a mobilitási programokban.

Népszerűsítik az egyetemet

– Nyíregyházának kiterjedt és nagyon jó nemzetközi kapcsolatai vannak, így többek között Kajaanival is, ahol személyesen is megismerhettem a finn oktatási rendszert – erről már dr. Ulrich Attila beszélt köszöntőjében, s hangsúlyozta: fontos, hogy a jó gyakorlatokat megismerjük, elsajátítsuk, s legalább ennyire fontos, hogy tőlünk is lehet tanulni. – Nyíregyháza dinamikusan fejlődő város, turisztikai, jármű- és élelmiszeripari központ, az egyeteme pedig mindig ad egyfajta távlati perspektívát. Minden országnak lényeges, hogy az embereket megtartsa szülőhelyén, azonban kell, hogy tanuljanak, lássanak új dolgokat. Ezért is fontos a külföldön tanulás, mert hazatérve a kapcsolatokat és a tudást is itthon lehet hasznosítani – fogalmazott az alpolgármester.

KM
hirdetés