“Tudták, hogy el fog pusztulni” – Még súlyosabb büntetést reméltek a nagycserkeszi kínzóknak

Akt.:
“Tudták, hogy el fog pusztulni” – Még súlyosabb büntetést reméltek a nagycserkeszi kínzóknak
© Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Fülöp kutya szenvedését több mint egy évig tétlenül, közönnyel nézték a tartói.

Helyeslő és súlyosabb büntetésre számító megjegyzések kísérték a Nyíregyházi Járásbíróságon, amikor dr. Bartók Márta kihirdette, hogy társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettében bűnös B. A. és élettársa, M. Á., ezért 4–4 hónap letöltendő fogházbüntetésre, egy év közügyektől eltiltásra ítélte őket a bíróság. A vádlottak leghamarabb a büntetés 2/3-ának letöltése, azaz három hónap után bocsáthatóak feltételesen szabadságra. Az első fokon hozott ítélet nem jogerős, mert az ügyész és a védő is fenntartott három napot a nyilatkozattételre. Mindezt a két vádlott nem hallhatta, ugyanis az őket ért atrocitás miatt kérelmezték, a bíróság pedig engedélyezte, hogy a szerdai tárgyalástól távol maradjanak. Postán kapják kézhez az ítéletet.

– Örülünk, hogy végre letöltendő szabadságvesztésre ítéltek olyan embereket, akik állatkínzást követtek el – mondták a Szurkolók az állatkínzás ellen csoport tagjai azután, hogy a bíróság ítéletet hirdetett a Fülöp néven ismertté vált kutya nagycserkeszi gazdái ügyében. Volt, aki azt is hozzátette: a hosszabb börtön sem lett volna elég súlyos ahhoz képest, amilyen szenvedést az eb átélt, majd a gondos orvosi ellátás ellenére elpusztult.

A szakértő megerősítette

A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben hiába várták, hogy belépjen B. A. és élettársa, M. Á. a szeptemberi tárgyalás után őket ért atrocitások miatt kérelmezték, hogy a távollétükben hirdessenek ítéletet, amit a bíróság jogosnak tartott és engedélyezett.

Dr. Bartók Márta büntetőbíró ismertette az igazságügyi orvosszakértői véleményt, amely alátámasztotta és bizonyította, hogy a kétéves kutya nyakára mindössze pár hónapos korában kötötték – már akkor is túl szorosan – azt a kék zsinórt, ami a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta, s csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta el az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit. A szoros zsinór miatt a vénás pangás az egész fejre kiterjedő ödémát okozott, a seb elfekélyesedett, a szövetek elhaltak. Azt is megerősítették, hogy a kutya hónapokon át éhezett, inni sem kapott, és nagyon komoly fájdalmai voltak. A szakértő cáfolta a vádlottak még a szeptemberi tárgyaláson tett azon kijelentését, hogy a kutya három héttel korábban megszökött. A kínok között élő eb képtelen lett volna eltépni a zsinórt, így meg sem szökhetett.

Perbeszédében dr. Jeney Klára ügyész úgy fogalmazott, kutyát tartani nem kötelező. Az élettársak már azzal elkövették az állatkínzás bűntettét, hogy nem etették, itatták a kutyát, valamint nagyon rövid láncon tartották, amit csak súlyosbít a nyakat átvágó zsinór. Mivel a szakértői és tanúvallomások egyértelműen alátámasztják a vádirati tényállást, ezért letöltendő börtönbüntetést kért mindkettejükre.

Közömbösen végignézték

Dr. Juhász Zoltán a vádlottak felmentését, feltételes szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól, szavait a teremben ülő állatvédők többször jól hallhatóan kommentálták. Az ügyvéd szerint a család megfelelően tartotta a kutyát. Utalt arra is, hogy a Kálmánházi Közös Önkormányzati Hivatal nagycserkeszi kirendeltsége 150 ezer forintos állatvédelmi bírságot csak B. A.-ra szabott ki és csak őt tiltotta el 8 évre az állattartástól, de élettársát, az ügy másodrendű vádlottját nem.

Az ítélethirdetés után szóbeli indoklásában a bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a család kegyetlen körülmények között tartotta az állatot, közömbösen nézték végig különösen nagyfokú szenvedését, semmit sem tettek ez ellen, s tisztában voltak azzal is, hogy az eb el fog pusztulni. Enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét és azt, hogy két kiskorú gyermek tartásáról kell gondoskodniuk.
Dr. Bartók Márta az indoklásában hangsúlyozta azt is: egyre több állatkínzásos eset történik, a büntetés célja, hogy visszatartó ereje legyen, megelőzzék a hasonló bűncselekményeket, mert egy állattal sem lehet mindent megtenni. – Aki állatot tart, felelősséggel tartozik érte, ha nem teszi, akkor pedig viselje annak következményeit – mondta.

A büntetőeljárás keretében kérte a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány jogi képviselője, dr. Helmeczy László, hogy a kutya gyógykezelésére fordított, számlákkal bizonyított költség, több mint 770 ezer forint megfizetésére is kötelezzék a vádlottakat. A bíró elmondta, mivel nem sértettjei ennek az ügynek, ezt az igényüket polgári bíróság előtt érvényesíthetik.

Az egyik szemük sír, a másik nevet

Az ítélethirdetés után Novák Éva, az Állatbarát Alapítvány vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: az egyik szemük sír, a másik nevet.

– Egyrészt örülünk, hiszen letöltendő fogházbüntetést kaptak az állatkínzók, másrészt szerettük volna, ha egy kicsit többet, legalább hat hónapot ítélnek meg a házaspárnak, azonban már a négy – jó magaviselettel három – hónap is több, mint a semmi.

A Csatorna utcai állatmenhelyet néhányan támadták a közösségi oldalakon. Novák Éva a rágalmazásokkal kapcsolatban megjegyezte: a Facebook nem a való világ, az online tér köszönőviszonyban sincs a valósággal.

– Mindig azt mondom a fotelforradalmároknak, hogy nyugodtan jöjjenek ki hozzánk, tárt kapukkal várjuk az önkénteseket, segíteni vágyókat. Nincsen titkolnivalónk, szívesen körbevezetjük őket, megmutatjuk, hogyan telik nálunk egy nap, csatlakozhatnak hozzánk, lehet sétáltatni, takarítani, fürdetni, etetni.

KM-Bm, CsA


Forrás: tenyek.hu


Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza - A Nyíregyházi Járásbíróság a mai napon egyenként 4-4 hónap fogházbüntetésre és 1-1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte B. I. és társa vádlottakat állatkínzás bűntette miatt. A tárgyaláson elhangzott szóbeli indokolás szerint a vádlottak élettársi kapcsolatban élnek. Tulajd...
hirdetés