Tudtak mit mesélni otthon

A közös fotó kedvéért egy rövid időre elhagyták a stégeket a horgászok
A közös fotó kedvéért egy rövid időre elhagyták a stégeket a horgászok
Székely, Őzetanya – December óta ter­vezték a közös horgászatot a baráti társaság tagjai.

Egyre nagyobb népszerűség övezi a bojlis tavakat, annak ellenére, hogy onnan nem lehet el­vinni a halakat. Az ilyen vi­zeket felkereső horgászok nem is a halászlé és a rántott ponty kedvéért mennek, hanem azért, mert a kapitális méretű halak megfogása tényleg egy életre szóló élményt jelent.

Éjjel is csipog a kapásjelző

Az elmúlt hét végén Székely-Őzetanyán is szinte minden kijelölt hely foglalt volt, katonás sorrendben várták a stégeken elhelyezett botok, hogy a pontyok felvegyék a horgon felkínált csalit.

A kellemetlenül fújó, erős szélben is kitartóan várta a kapást szombaton egy héttagú baráti csapat: Szilágyi István (Apagy), Balogh Ádám (Vaja), Horváth László (Vaja), Ilyés István (Vaja), Farkas Szabolcs (Nyírmada), Estefán Zoltán (Vaja), Tóthfalusi János (Nyírmada, Vaja). Többen a munkájuk révén ismerték meg egymást, aztán amikor kiderült, hogy közös szenvedélyük a horgászat, egyre gyakrabban szerveztek együtt programokat.

– Már pénteken kijöttünk a tóhoz, s hétfőn megyünk haza. Rendszeresen eljövünk ide, de az idén most vagyunk itt először. Már december óta terveztük, s most mindenki úgy alakította a programját, hogy együtt tudjunk lenni – árulta el a csapat „szóvivője”, Tóthfalusi János. – Fogtunk már 5-6 kilo­grammos pontyokat, de akasztottunk már meg 8 kg feletti halat is. A víz még elég hideg, de reméljük, horogra kerül még nagyobb ponty is. Valamennyien akasztottunk már meg halat, így mindenki tud mit mesélni otthon.

– A szerelékek éjjel is bent vannak a vízben, valaki mindig fent van közülünk, míg a többiek alszanak, de a távirányítós kapásjelző is csipoghat a fülünkbe, s akkor már rohanunk a bothoz. Igaz, néha előfordul, hogy a kedves horgásztársak kapást imitálnak a másik botján, de egy kis viccelődés csak fokozza a hangulatot. Egyébként ebben az évben már négyszemélyes, összkomfortos házikóban is lakhatunk, amiben van hűtőszekrény és klíma is.

Vajon mit szólnak a feleségek, a barátnők, hogy néhány napra a háttérbe szorulnak?

– Indulás előtt néhány nappal nagyon szeretjük őket, így aztán megbékélve várnak bennünket haza – mondták nevetve a srácok.

– Mivel december óta készültünk, nem érte őket váratlanul az elutazásunk. Megértik, elfogadják, hogy ez a hobbink. Elhoznánk őket is ide a tóhoz, de sajnos csak egy fél napot bírnának ki, többet nem.

Fertőtlenítés és fotózás

Arról is beszélgettünk, milyen etetőanyaggal próbálkoznak.

– Bolti etetőanyagot használunk, igyekszünk a legjobb, prémium minőségű terméket megvásárolni. Arra törekszünk, hogy a felszerelés is professzionális legyen – folytatta Tóthfalusi János. – A halakat kíméljük, akasztáskor például leold az ólom, így az nem üti a hal fejét fárasztáskor. A kifogott pontyok sebét fertőtlenítjük, a halakat lefotózzuk, s mehetnek is vissza a vízbe. Minden kifogott halat lefényképezünk, hiszen a 2 kilogrammos is hal.
hirdetés