Tükörkép a gazdálkodásról

A kiállított trófeák bőven adtak témát a szakembereknek
A kiállított trófeák bőven adtak témát a szakembereknek - © Fotó: M. Magyar László
Nyírtelek – Hosszú évek sok-sok munkája szükséges ahhoz, hogy egy őzbaktrófea kiállításra kerüljön.

Bármerre is néztek az elmúlt szombaton a ven­dégek, mindenhol őzbaktrófeákat láthattak. De hát mi más is várhatta volna a láto­gatókat egy őzbaktrófea-mustrán? Az elmúlt szombaton a nyírteleki Királytelek Vigadó adott otthont annak a kiállításnak, amelyet a megyei Vadászkamara rendezett meg a nyíregyházi Új Erő Vadásztársasággal és a Nyírteleki Vadásztársasággal közösen.

A megyék között a másodikok

A nyírteleki kiállításra számos vadásztársaság elhozta az idén és a tavaly elejtett őzbakok trófeáit: érkeztek vadászok és trófeák többek között Nábrádról, Tiszakanyárról, Sonkádról, Tiszalökről, Tiszadadáról, Ibrányból, Tiszatelekről, s természetesen a két házigazda vadásztársaság is bemutatta a vadgazdálkodásuk eredményességét.

Ezek a trófeák ugyanis tükörképet mutatnak a megyei vadgazdálkodásról, mint ahogy ezt ki is emelte köszöntőjében Fazekas Gergely, a Vadászkamara megyei titkára. Éppen ezért köszönetet mondott mindazoknak, akiknek lelkiismeretes és szorgos munkájáról is árulkodtak egyben a kiállított trófeák.

Ifj. Plavecz János, a megyei Vadászkamara elnöke arról szólt, hogy az őz az a nagyvad, amely Magyarország egész területén megtalálható. Az őzállományt tekintve a megyék között Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Békés megye mögött a második helyen áll mennyiségében és minőségében egyaránt. Utalt arra is, hogy a vadásztársaságok legnagyobb bevételét az őzbakvadászatok jelentik.

– Úgy gondolom, van még potenciál a megyei őzállományban, megfelelő gazdálkodással még jobb eredményt képesek elérni a vadásztársaságok – fogalmazott az elnök.

Lelkesen és odadással

Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója egy személyes élménnyel kezdte felszólalását a kiállítást megnyitó ünnepségen. Mint elmondta, az Újfehértói Földtulajdonosok Vadásztársasága tagjaként az idén ő ejthette el az első őzbakot. Felidézte a tavalyi tunyogmatolcsi rendezvényt is, ahol a Vadászkamara és a megyei kormányhivatal együttműködési megállapodást írt alá, hiszen egymás nélkül nem működhet, nem létezhet ez a két szervezet.

– Büszkék lehetünk arra a munkára, amit a megye 92 vadásztársasága végez lelkesen és odaadással, hiszen védik a környezetet s eredményes vadgazdálkodást végeznek – jelentette ki dr. Polgári András.

A házigazda város nevében Szekeres József polgármester köszöntötte a vendégeket. Települési vezetőként a közösségek fontosságát hangsúlyozta. Hasznosnak tartotta, hogy a megye más-más részeiből érkezett szakemberek megosztják egymással tapasztalataikat, hiszen ez is előre viszi a fejlődést. Végül elárulta azt a személyes élményét, hogy egykoron kacérkodott a vadászattal, de aztán végül fényképezőgép lett a lőfegyverből. MML

Közös gondolkodással
Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő nem tagadta meg történész végzettségét, felidézte ugyanis, hogy hazánkban az első vadásztársaságot 1851-ben Kondoroson alapították meg. Az alapítók között voltak a Dessewffy család tagjai is, s ennek a családnak a tulajdonában volt az az egykori lovarda is, amely immár Királytelek Vigadóként a trófeamustrának is helyet adott.

– A megyében működő 92 vadásztársaság azt jelzi, hogy létszámában és szakmaiságában erős az itteni vadásztársadalom. Ezt tovább lehet erősíteni a közös dolgok megbeszélésével, egymás megértésével, a vadásztársaságok jövőjével kapcsolatos közös gondolkodással – mondta a honatya.

Végül házigazdaként köszönetet mondott a közreműködőknek és a város önkormányzatának Budalik Attila, a nyíregyházi Új Erő Vadásztársaság elnöke és a Királytelek Vadásztársaság képviseletében Kovács József.

Címkék: , , ,hirdetés