Túlhajszoltság: civilizációs betegség

Túlhajszoltság: civilizációs betegség

Hűséges nyírbogáti olvasónk panaszolta: gyermeke Nyíregyházán tanul, jelenleg harmadéves főiskolás. Sokat változott az utóbbi években a személyisége, sajnos, hátrányára.

– Idegeit nagyon megviseli a vizsgaidőszak, azt állítja, rendesen tanul, néhány vizsgát mégis meg kellett ismételnie. Fejfájására rendszeresen gyógyszert szed, a szombat esti bulik után siralmas állapotban tér haza. Miért viselkedik így? – kérdezte előfizetőnk. Az okokra Nagy Mónika nyírbátori pszichológus keresett magyarázatot.

Teljesítmény-elvárások

Egyre több egyetemista csak nyugtatókkal, altatókkal és alkohollal tudja átvészelni a főiskolai, egyetemi vizsgaidőszakot. Előfordul az is, hogy sírógörcsöt, idegösszeomlást kapnak, akik nem bírják a kollokviumokkal járó feszültséget. Egyesek magas vérnyomással és gyomorproblémákkal küszködnek.

A diákok beszámolója szerint gyógyszert főleg lányok szednek, a fiúk inkább leisszák magukat. Sokan közülük az alkoholfüggőség határán járnak, mire lediplomáznak. A hallgatók amiatt is panaszkodtak, hogy egyre növekszik a tananyag, és ezzel együtt a követelményszint is – mutatott rá egy közelmúltban készített felmérés.

– Utóbbi jelenség immár az általános és középiskolákban is megfigyelhető, már az óvodás gyerekek is mindenféle szakkörökre, nyelvórákra járnak. Ha mindezt összehasonlítjuk a mi vagy a szüleink gyerekkorával, láthatjuk, hogy korántsem volt annyi stresszel járó tényező az életünkben. Gyakran elfelejtjük, hogy az emberi szervezet fizikailag véges kapacitású, agyunk viszont – a tudomány mai állása szerint – végtelen. Pihenésre viszont mindkettőnek szüksége van. A felgyorsult világ azonban alig hagy regenerálódni, egymásra tornyosulnak a teljesítmény-elvárások. Ahhoz, hogy a diákok teljesíteni tudjanak, többnyire legális élénkítő szerekhez (kávé, energia italok, stb.) fordulnak, lazításként pedig alkoholba, cigarettába, illetve gyógyszerekhez, kábítószerhez menekülnek. A reklámok ontják magukból a vény nélkül kapható patikaszereket, a stresszes fiatalok használják, beszedik őket gondolkodás nélkül.

A szomorú következmények megoldását sokan a pszichológusoktól várják. Az oktatási rendszert nem tudjuk megváltoztatni, ám a túlhajszoltság káros következményeire, a legális és illegális bódító szerek veszélyeire, illetve az egészséges életmód és a pihenés fontosságára felhívhatjuk a figyelmet.

– Palicz István –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés