Túlnyomórészt Nyíregyházán játszódik a misztikus thriller, de Ibrányban is feltűnnek a regény szereplői

Az új regény borítóján maga a szerző is feltűnik
Az új regény borítóján maga a szerző is feltűnik - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza, Ibrány – A megyéhez ezer szállal kötődő John Cure előző kötete, A gonosz új arca kategóriájában jó ideig vezette a Bookline eladási listáját, a 2007-es Hontalan lelkek pedig még mindig akkora érdeklődésre tart számot, hogy júniusban újranyomták, s immár új borítóval került a könyvesboltok polcára. A fekete esernyős férfi – ahogy az író közösségi oldalán is olvasható – ismét meglepetést tartogat a John Cure-fanoknak.

Sok kutatómunkát igényelt

– Azt szoktam mondani, hogy én csak elmesélek egy sztorit, pont úgy, mintha tábortűz körül ülnénk. Mindig arról szólnak, ami foglalkoztat, viszont a történeteimben közös, hogy vannak bennük misztikus, természetfölötti események. A Hontalan lelkek klasszikus horror, a Gonosz új arca inkább pszichothriller, míg a Fekete esernyős férfi misztikus thriller soft sci-fi elemekkel. Nem szeretnék egyetlen irodalmi szórakoztató zsánerben alkotni, sokkal inkább célom, hogy az olvasóim úgy érezzék, ha egy John Cure-regényt választanak, az garancia lesz a kellemes és izgalmas kikapcsolódásra, függetlenül attól, hogy milyen témában íródott – mutatott rá a szerző, aki elárulta: az új regény mindenképpen különbözik az előzőektől.

A könyv megírása jelentős kutatómunkát igényelt, hiszen az események egyik háttérszála – a bioenergetika és a paranormális képességekkel bíró emberek használata a titkos hadviselésben – ezt meg is követelte. További újdonság, hogy a történet hazai helyszíneken, valós környezetben játszódik.

Élmények, hangok, illatok

– Az események helyszíne túlnyomórészt Nyíregyháza, de a szereplők felbukkannak Ibrányban, Dobogókőn, Budapesten, Pomázon és Balaton­almádiban is. A települések kiválasztásában az elsődleges szempont az volt, hogy ismerjem őket annyira, hogy szavakkal is le tudjam azokat festeni, kössenek oda élmények, hangok, illatok. Pomázon gyakran vendégeskedtem gyerekkoromtól, Nyíregyháza a mindennapjaim része több mint tizenöt éve, Budapesthez pedig az üzleti ügyeim kötnek. Balatonalmádi ebből a szempontból kakukktojás, hiszen a regényt elindító események a ’80-as évekbeli Balatonalmádi Állami Nevelőotthonban játszódnak, ami már régen megszűnt. Szerencsére sikerült olyan fotókat és írásos emlékeket találnom volt nevelőktől, amik segítettek, hogy bele tudjam képzelni magam az otthon hétköznapjaiba.

Ha ismerős tájakon barangol az író, az olvasókban gyakran felmerül a kérdés, valós személyek ihlették-e a regény szereplőit.
– A karaktereim minden esetben a képzeletem szüleményei, viszont előfordul, hogy ismerősökből is „gyúrok” hozzájuk. Ettől válnak igazán élő, lélegző emberekké a sorok között. Valahol mindegyik szereplőmben ott vagyok én is: a múltjukban, a jelenükben, a gondolataikban, a döntéseikben. Talán épp ettől áll most ez a történet és a szereplői közelebb hozzám, mert mindenkiben több van belőlem és az élményeimből. Ez az eddigi legszemélyesebb könyvem.

Olyannyira, hogy a saját tervezésű borítón maga a szerző is feltűnik – esernyővel a kezében.

Hosszú előjegyzési lista

S hogy mikor vehetik végre kézbe a könyvmolyok?

– Az eredeti megjelenést szeptemberre terveztük, de a hosszúra nyúlt előkészítési folyamatok miatt a Fekete esernyős férfi október 17-én kerül a könyvesboltokba. Szerencsére úgy tűnik, nagy várakozás övezi a megjelenést, mert már hetek óta az előjegy­zési listák élmezőnyében, a legjobban várt regények között szerepel.

KM-CSA
hirdetés