Átültetési szezon

Átültetési szezon
Most van a fák, cserjék átültetésének szezonja. Sok növénnyel ezt egész évben megtehetjük, de sokakat a vegetációs időszak végén a legkedvezőbb átültetni, amikor a levelek már lehullanak, de föld még nem fagyott.

Kivételt képeznek az örökzöldek. Őket már nyár végén, ősz elején vigyük új helyükre. Az átültetésre gyakran levélbarnulással reagálnak, főleg ha rövid idő múlva fagyos időre számíthatunk. Ellenben kitűnően viselik az átültetést a fagytűrő lombhullatók, ha szélvédett helyen kellően nedves talajba kerülnek. Ezek a növények nagyon megsínylik, ha a gyökérfejlődés időszakában ültetjük át őket.
A hely kiválasztása
Ahány fa, cserje, annyiféle a környezeti igény. Ismernünk kell a delikvens fény, nedvesség, talaj pH igényét, huzat érzékenységét. Ám mindegyikük esetében közös, hogy gyökerüknek helyre van szüksége. Ezért a növény méreteivel is tésztában kell lenni. A talajtulajdonságok ismerete is feltétlenül szükséges a hely megválasztásához. A jó vízgazdálkodáson kívül esetenként több ismeretre is szükség van, különösen azokon a területeken, ahol a talajminőség kétséges. Ásás
Alapszabály, hogy az átültetendő növény gyökere ne száradjon ki. A növényt ezért már napokkal előbb jól be kell öntözni. Ha az ágak a földig hajlanak, kiásás előtt kössük fel őket. Így csökkentjük a sérülés veszélyét, és megkönnyítjük az átültetés műveletét. Ha a növény eredeti tájolását a törzsön megjelöljük, akkor ugyanolyan helyzetbe tudjuk ültetni. Így egy stressz hatással kevesebb éri. Az éles ásó mindig segít, hogy az elkerülhetetlen gyökérvágás felülete lehető legegyenletesebb legyen. A földlabdás ültetés tovább csökkenti a gyökérsérülés veszélyét, de gyakran megnehezíti a szállítást. Kis törzsátmérőjű (<2,5 cm) növényeket földlabdával vagy anélkül is ültethetünk. A vastagabb törzsűeket azonban ültessük földlabdával.
A földlabda nagyságát egyszerűen kiszámíthatjuk. Vegyük a cserjekorona kerületének kétharmadát, és ekkora földlabdával ássuk ki a növényt. Fák esetében úgy számolhatunk, hogy az alapértéknek tekintett 30 cm átmérőhöz annyi cm-t adunk, amennyi a fa törzsének átmérője. Nagyobb méretek esetében (1,5 méternél magasabb) a törzset olyan mélyen árkoljuk körül, hogy az a nagy gyökerek szintje alá kerüljünk. Figyeljünk rá, hogy minden gyökeret átvágjunk, mielőtt a növényt kiemeljük. 
Raktározás, szállítás
A már kiásott növényt a leghamarabb át kell ültetni. Addig védjük a földlabdát pl. zsákvászonnal, hogy a nedvességet minél tovább megtartsa. Műanyag fóliát csak akkor használjunk, ha árnyékban dolgozunk, és valóban aznap sort tudunk keríteni az átültetésre. Egyébként gyökérfulladás vagy hősokk léphet fel.
Ha kénytelenek vagyunk a növényt tárolni, óvjuk a közvetlen napsugárzástól, a széltől, és a szélsőséges hőmérsékleti hatásoktól. Ha a növény egy hétnél tovább van szabadon, tegyük árnyékos helyre, mulccsal vagy akár nedves talajjal takarjuk a gyökereket. A kiszáradás ugyanis végzetes lehet.
Az új helyre szállítás módja a távolságtól függ. Ha csak a kert másik sarkába költöztetjük a növényt, akkor próbáljunk a földlabda alá fóliát csúsztatni, és ezen elvonszolni, talicskán eltolni a növényt az új helyre. Ha járművel szállítunk, válasszunk fedett rakterűt, vagy takarjuk le a növényt ponyvával, hogy óvjuk a szállítás közben fellépő sérülésektől és a széltől.
Ültetés
Nagy figyelmet fordítsunk az ültetőgödörre. Mérete a gyökérlabda méretének legalább két-háromszorosa legyen. Agyagos talajnál külön érdesíteni kell mind a gödör mind a földlabda felszínét. Az előzetes beöntözés is nagyon fontos. Enélkül az ültetés után a nedves gyökérlabdából a talaj szárazabb részeibe vándorol a víz. Az ültetés mélysége ugyanolyan legyen, mint az előző helyen. A sérült gyökereket le kell vágni. Ugyanígy eltávolíthatók az eltekeredett gyökerek is. A tájolás az előző helynek megfelelő legyen. Az ültetést követő öntözésnél figyeljünk oda, hogy a talaj legalább két hétig mélyen át legyen nedvesítve. A mulcsozás meggátolja a kiszáradást. Használhatunk fóliatakarást, vagy szerves mulcsot is.

Forrás: harmonet.hu
hirdetés