Tüntet az Amnesty a lengyel elnök ellen

Demonstrációt szervez péntek délelőtt az Amnesty International a Lech Kaczynski, lengyel államfő magyarországi látogatása kapcsán. A tüntetéshez az SZDSZ Új Generációja is csatlakozik – adta hírül a liberális párt csütörtöki közleményében.

Pénteken a lengyel államfő a magyar köztársasági elnökkel találkozik. A demonstráció a Szent György téren lesz. A tüntetést az Amnesty International és nyolc civil szervezet hirdette meg.

Az SZDSZ közleménye leszögezi álláspontjuk szerint Kaczynski még tavaly Varsó polgármestereként “kétes hírnevet” szerzett azzal, hogy betiltotta a lengyel feminista, leszbikus, meleg, és biszexuális szervezetek által szervezett felvonulást, a szélsőjobboldali homofóbok menetét azonban engedélyezte. Emellett az elnökválasztási kampányban az elnök elérte, hogy Lengyelországban ismét elszabadult “az idegengyűlölet, az intolerancia”.

Az SZDSZ új Generációja azért csatlakozik az Amnesty demonstrációjához, mert elutasítja a szélsőségeket, és azért küzd, hogy “Magyarországon soha többet ne jussanak hatalomra olyanok, akik mások szabadságát, emberi méltósághoz való jogát megkérdőjelezik”.
hirdetés