Tüntetések és katonai parádé a spanyol nemzeti ünnepen

Madrid – Tízezrek vonultak utcára Spanyolország egysége mellett tüntetve Barcelonában pénteken a spanyol nemzeti ünnep alkalmából, amelyen Madridban katonai parádét rendeztek.

Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is spanyol zászlókat lengető felvonulókkal telt meg a barcelonai Plaza de Catalunya és környéke, akik egyebek mellett azt skandálták: “Katalónia mindenkié”, “Éljen Katalónia, éljen Spanyolország!”, “Spanyolok vagyunk, katalánok vagyunk”.

A magasba emelt transzparenseken többen támogató üzeneteket küldtek VI. Fülöp spanyol királynak, miután előző este a barcelonai parlament szimbolikusan elmarasztalta az uralkodót, amiért tavaly október 3-i televíziós beszédében bírálta a katalán függetlenségi pártokat.

A tüntetésre Carles Puigdemont volt, és Quim Torra jelenlegi függetlenségpárti katalán elnököt parodizáló bábukat is készítettek, és voltak, akik mindkettejük börtönben zárását követelték.

A barcelonai rendőrség szerint 65 ezren vettek részt a felvonuláson, a szervezők 300 ezres tömegről beszéltek.

Az esemény megrendezésében 150 különböző civil és politikai szervezet közreműködött.

Manuel Miró, a Katalán Civil Társadalom (SCC) szóvivője arra szólított fel beszédében, hogy Katalóniába térjen vissza az együttműködés, és azzal vádolta a függetlenségi erőket, hogy “egyszínű Katalóniát akarnak kikényszeríteni”.

A megmozduláson az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt és a konzervatív Néppárt (PP) katalán vezetői is megjelentek, egyaránt bírálták Pedro Sánchez szocialista spanyol miniszterelnököt, amiért a katalán szeparatistákra támaszkodik, akik “megsértik és megalázzák” az uralkodót.

Az egységpárti felvonulással egy időben két másik tüntetési is zajlott a belvárosban.

Az Antifasiszta Platform nevű csoport felhívására mintegy kétezren tiltakoztak a Hispanizmus napjának nevezett nemzeti ünnep ellen, mert az szerintük “a faj fogalmát” erősíti.

A helyszíni beszámolók szerint körülbelül 150-en gyűltek össze a belvárosban egy szélsőjobboldali tüntetésen, és katalán függetlenségi zászlókat égettek.

Az elmúlt évhez hasonlóan a spanyol nemzeti ünnepet munkával bojkottálták több katalán helyi önkormányzatnál, amelynek vezetése támogatja Katalónia függetlenné válását. A katalán kormány tagjai is úgy dolgoztak, mintha nem lenne munkaszüneti nap.

Madridban az évtizedek óta hagyományos nagyszabású katonai felvonulással ünnepelték ezt a napot a királyi család részvételével.

A parádé mintegy két kilométeres útvonalát kordonokkal zárták le, amely mögött több ezres, spanyol zászlókat lengető tömeg gyűlt össze a rossz idő ellenére is.

Pedro Sánchez spanyol kormányfőt érkezésekor és távozásakor is kifütyülték a dísztribünnél, a bekiabálók egyebek mellett előrehozott választások kiírását követelték.

– MTI –
hirdetés