Tüntetnek pénteken a Hajógyári sziget beépítése ellen

Tüntetést szervez péntek reggelre az Élőlánc Magyarországért szervezet a Hajógyári sziget szabályozási terve miatt. A demonstrációt Óbuda főterén tartják egyidőben azzal, hogy a képviselő testület ismét napirendre tűzi a sziget szabályozási tervének elfogadását.

Így próbálják elérni, hogy az illetékesek ne fogadják el a tervet és ne utasítsák el az emiatt kezdeményezett népszavazást – mondta el a Független Hírügynökségnek Gerle János, az egyesület munkatársa.

A képviselőtestület korábban már tárgyalta a szabályozási tervet, akkor szinte egyhangúlag elfogadták azt, később azonban a polgármester a döntést felfüggesztette.

A szigeten a tulajdonos, a Plaza Centers által létrehozott Álom Sziget Kft. konferenciaközpontot, szállodákat, apartmanházakat, sportlétesítményeket és szórakozóhelyeket építene.

Több civil szervezet szerint azonban módosítani kellene a tervben foglaltakat, mert ezt támasztja alá az elkészült környezetvédelmi hatástanulmány és a lakossági fórumokon elhangzottak is.

Ugyanakkor a testület várhatóan pénteken ismét elfogadja a szabályozási tervet.

Az Élőlánc munkatársa szerint, amennyiben a demonstráció és a népszavazás is kudarba fullad, már csak jogi lépések maradnak. Egy bírósági kereset benyújtásának egyik alapja lehet, hogy az egész sziget régészeti védelem alatt áll.

Időközben egy magánszemély hűtlen kezelés gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett a Hajógyári sziget privatizációja ügyében.
hirdetés