Tusványos – Romániai magyar média: a román sajtó támadásként értelmezte Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét

Bukarest – A romániai magyar média szerint a román sajtó támadásként értelmezte Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédét, főként azt a részét, amelyben a magyar miniszterelnök azt kérte a románságtól: fogadják el, hogy a magyaroknak nincs mit ünnepelniük Erdély Romániával való egyesülése alkalmából.

A Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap cikkírója szerint a román sajtó árgus szemekkel követte mindazt, ami Tusványoson zajlott, és alig várta, hogy valami olyan kijelentés hangozzék el, amire lecsapva újabb magyarellenes hisztériát kelthet.

“Mivel azonban a magyarországi politikai vezetők általában együttműködési készségüket és a két ország közös érdekeit hangsúlyozták, téma nélkül maradtak a szolgálatos megfigyelők, nem maradt hát más megoldás, mint félmondatokba kapaszkodva csúsztatni, ferdíteni. Így aztán jóformán kimaradt a tudósításokból Orbán Viktor ajánlata a kapcsolatok szorosabbá tételére” – olvasható a cikkben.

A szerző szerint nem lett hír a román médiában abból sem, hogy a magyar miniszterelnök hangoztatta: Magyarországnak érdeke, hogy erős és stabil ország legyen Románia. A cikkíró szerint pozitívumnak tekinthető, hogy a legnagyobb román kormányzati és ellenzéki pártok, az elnöki hivatal és a kormány nem reagált Orbán szavaira, ugyanakkor úgy vélte, ez a csend inkább az ismételten megfogalmazott együttműködési ajánlatnak szól.

A Krónika című napilap újságírója is azt emelte ki, hogy Orbán beszédében a közös Kárpát-medencei érdekekről beszélt. A cikkíró szerint a románoknak, a szerbeknek, a szlovákoknak, az ukránoknak együtt kellene működniük a magyarokkal, hiszen például Szerbiának és Ukrajnának az EU felé vezető útja Magyarországon keresztül vezet.

Az újságíró szerint Romániának a szomszédi viszony és a Romániában élő magyar kisebbség miatt is ajánlott, hogy stratégiai együttműködést alakítson ki Magyarországgal – olvasható a Krónikában.

– MTI –


Tusnádfürdő, 2018. július 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. Mellette Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.
Tusnádfürdő - Minden európai országnak joga van megvédeni keresztény kultúráját, a hagyományos családmodellt, és jogában áll elutasítani a bevándorlást - hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában. A miniszter...
Tusnádfürdő, 2018. július 28. Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án.
Tusnádfürdő - Mi nem megyünk el az Európai Néppártból, onnan csak elzavarni lehet bennünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, ahol előadása után a hallgatóság kérdéseire válaszolt. Orbán Viktor azt mondta, ő bennmaradáspárti, fontos dolog a lojalitás, és az euró...
hirdetés