Tűz a tanteremben Porcsalmán

Tűz a tanteremben Porcsalmán
Porcsalma – 2008 november 18-án 10:15 perckor érkezett a jelzés a Csengeri Önkéntes Tűzoltóság ügyeletére, mely szerint Porcsalmán a Kiss Áron Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egyik tantermében tűz keletkezet.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy éppen ebben az időpontban a megyei katasztrófavédelmi igazgató Pernyák Sándor tűzoltó ezredes megyei ellenőrző gyakorlatot tartott néhány km-rel odébb, Csengerben a Szamos Kft cipőüzemében.

A tűzeset helyszínére így azonnal megkezdték a vonulást a gyakorlaton résztvevő egységek. Néhány perc alatt jelentős tűzoltó erők érkeztek a helyszínre ,mert a megyei igazgató utasítására a csengeri és fehérgyarmati önkéntes tűzoltók , a mátészalkai és nyírbátori hivatásos tűzoltók és a Tyukodi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is vonult. Csupor Béla iskola igazgató elmondta, hogy a tűzeset a 8/ b tantermében keletkezet egy iskolai széken hagyott kabát és a rajta levő tankönyvek és füzetek égtek.

Szerencsére a füstöt hamar észrevették, azonnal értesítették a csengeri önkéntes tűzoltókat és az iskola 18 osztályának 308 tanulóját fegyelmezetten, gyorsan tanári felügyelet mellett eltávolították az épületből.

Az „élesben” végrehajtott kiürítési gyakorlat eredményes volt, mivel a tűzoltók kiérkezéséig a teljes diák állomány és a tanári kar is az iskola udvaron felsorakozva várta a tűzoltói segítséget. A tűzoltók kiérkezése előtt az iskola dolgozói 3 db kézi tűzoltó készülék felhasználásával a lángokat megfékezték. A beavatkozás nem igényelt a tűzoltók részéről nagy előkészületeket, hiszen a széket a rajta lángra kapott kabáttal és tankönyvekkel egy tűzoltó felkapta és kivitte az iskola épülete elé.

A 8/b osztály tanterme a sűrű füsttől ideiglenesen használhatatlanná vált Szerencsére az esetnek nagyobb volt a füstje mint a lángja. A tűz keletkezési okának megállapítására rövid idő múlva a helyszínre érkezett Kiss György tűzoltó százados. a Mátészalkai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnok helyettese. A szakember megállapítása szerint valószínűsíthető a szándékos tűz okozás.
Holes István

Kapcsolódó cikkek:
hirdetés