Tüzet raktak a tanáriban a jómadarak – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30 és 20 éve

Húsz évvel ezelőtt is hasonló volt a helyzet az egészségügyben
Húsz évvel ezelőtt is hasonló volt a helyzet az egészségügyben - © Fotó: KM-reprodukció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1949. január 29., szombat
Ötezer forintot lopott a dombrádi vásárban

A dombrádi vásáron tehenet adott el B. Gy. gazdálkodó, aki az állatért kapott 2800 forintot zsebre tette, és szétnézett, hogy tudna-e lovat venni. Ki is szemelt egy pej csikót, meg is egyeztek az árban, csak éppen a pénzt nem találta meg. Feljelentést tett a rendőrségen, ahol kiderült, hogy nem egyedül van a károsultak közt. Négy vásárostól összesen 5600 forintot szedett össze egy ismeretlen zsebtolvaj, akinek a kézre kerítésére megindult a nyomozás.

Hatvan éve írtuk
1959. január 31., szombat
Nagykállóban sütik a megye legjobb kenyerét

A nyíregyházi Sütőipari Vállalat pékségei között hónapok óta tart a verseny a jobb minőségű kenyér sütéséért és a termelési költségek csökkentéséért. A vezetőség rendszeresen figyelemmel kíséri az eredményeket. Hoszták elvtárs, a vállalat igazgatója megállapította, hogy jelenleg Nagykállóban sütik a legjobb minőségű kenyeret. Széplaki József, a nagykállói pékség vezetője jól irányítja a termelést, és a dolgozók is vigyáznak a minőségre. A péküzemek versenyében Nagykállót a nagyhalászi és a vencsellői pékség követi.

Ötven éve írtuk
1969. január 29., szerda
Vietnami vendégek a konzerv­gyárban

A Nyíregyházi konzervgyár KISZ-bizottságának meghívására látogatott el az üzem ifjúsági klubjába a Vietnamban élő magyar asszony, Nguyen Van Phucné. Kmetz Juliska Budapesten tanuló vietnami fiatalemberhez ment feleségül, és kilenc éve él Halphongban. A fiatalok bemutatták az üzemet, majd a vietnami emberek életéről esett szó. A beszélgetésen a 2-es iskola rajának úttörői is részt vettek. A konzervgyári fiatalok egy tranzisztoros rádiót ajándékoztak a családnak.

Negyven éve írtuk
1979. február 2., péntek
Belvíz alatt harminchatezer hektár

A jégtörő hajók folyamatos munkája és a növekvő víznyomás hatására Vencsellő térségében megindult a jégtorlasz. A Tiszán Dombrád és Tokaj között gyenge jégzajlás figyelhető meg. Tiszabecsnél apad a folyó, megszüntették az árvízvédelmi készültséget. A Szamoson és a Túron másodfokú, a Krasznán harmadfokú a készültség. Megfeszített erővel tart a belvízvédekezés. Harminchatezer hektár földet öntött el a belvíz. Ettől nagyobb területen csak 1940–41-ben és 1967-ben volt belvíz.

Harminc éve írtuk
1989. január 30., hétfő
A saját autója ütötte el

Furcsa baleset történt a 4-es főúton Nyíregyháza és Rozsrétszőlő között. Az út szélén egy lengyel autós a gépkocsija lámpáját akarta megjavítani, miközben hátulról az autójának egy – szintén lengyel személy által vezetett – gépkocsi ütközött. A lámpát javító férfit a saját autója ütötte el és súlyos, de nem életveszélyes sérülést szenvedett.

Húsz éve írtuk
1999. február 3., szerda
Tűz volt a tanáriban

Közveszély okozás bűntettének alapos gyanúja miatt indított eljárást a fehérgyarmati rendőrkapitányság egy 23 és egy 32 éves túrricsei férfi ellen. A két jómadár betört a helyi általános iskolába, ahol a tanári szobát átkutatták. Azt nem tudni, mit kerestek, az viszont tény, hogy a keresgélés után a helyiséget gázolajjal fellocsolták, és meggyújtották. Csak a szerencsének tudható be, hogy nem égett le az egész épület. Az anyagi kár így is jelentős, a két „tüzeskedőt” őrizetbe vették.
hirdetés