Tűzifa: drasztikus áremelés, erős visszaesés

A tűzifa-helyzetnek a magánemberek a vesztesei
A tűzifa-helyzetnek a magánemberek a vesztesei - © Fotó: ÉKN-ARCHÍV
Nyírbátor – Az egekbe szállt a tűzifa ára, fázni fog a nép télen… Újabb trükkök a tűzifa értékesítésben – Ma már nem mázsára, hanem kalodára adják a „dudálósok” a tűzifát! – harsognak a címek, ha a világhálón rákeresünk a tűzifáról szóló aktuális híradásokra. Ma sokan nem csak így tájékozódnak, hanem így is rendelnek.

– Nálunk még mindig az újsághirdetés és a szórólapról vásárlás a mérvadó. Illetve nagyon sokat számít, hogy a nyitvatartási időnk alatt bármikor megtekinthető a feldolgozott, szállításra kész tűzifa, így a vásárló nem „zsákbamacskát” vásárol – jegyezte meg Drenyószki Judit, a Bátor Tüzép telephelyvezetője, akinek átfogó képe van a tűzifa-piacról: – Erős visszaesés tapasztalható a 2016-os évhez képest e téren. Ennek legfőbb oka a drasztikus áremelés. Az állami erdőgazdaságoktól nem lehet vásárolni, mivel készleteiket teljes mértékben a szociális tűzifa köti le, emiatt súlyos tűzifahiány alakult ki, ezt kihasználva a magánerdő-tulajdonosok nagyon magas árat diktálnak, a kereskedőknek pedig muszáj emelniük. Sajnos, ennek a magánemberek a vesztesei, akiknek fűteniük kell.

Aki teheti, hamar vásárol

– Tapasztalatunk szerint az, aki teheti, már tavasszal és nyáron megvásárolja a téli tüzelőjét. Azon kívül, hogy száraz fát kap, elkerülheti az őszi áremelést. Általában a nyári hónapokban egy-egy család átlagosan 50-150 mázsa fát vásárol, azonban a kevés pénzből élők és a nem előrelátó családok csak a téli hónapokban szerzik be a tüzelőt hónapról hónapra, ezért nyers, vizes fát tudnak vásárolni, valószínűleg magasabb áron. Az egyszerre megvásárolt mennyiségek olyankor 10-20 mázsára csökkennek. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy aki csak teheti, augusztusig vásárolja meg a tüzelőjét, akár havi kisebb mennyiségekre elosztva is.

KM
hirdetés