Nyíregyháza hírei

2013.04.16. 07:10

Jegyzet: A kétélű csodafegyver

Ha a gazdaság stagnál és sok az alacsony keresetű munkavállaló, akkor akár logikusan adódhatna is a következtetés: meg kell emelni a minimálbért, így több pénzük lesz az embereknek, fellendül a fogyasztás és mindenki jól jár - Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Ha a gazdaság stagnál és sok az alacsony keresetű munkavállaló, akkor akár logikusan adódhatna is a következtetés: meg kell emelni a minimálbért, így több pénzük lesz az embereknek, fellendül a fogyasztás és mindenki jól jár - Tarnavölgyi Gergely jegyzete.Mindenki, kivéve a vállalkozásokat, akik kénytelenek majd magasabb bérköltséggel számolni, amire gyakran áremeléssel és elbocsátásokkal reagálnak.

A minimálbér-emelést a fenti eszmefuttatást alapul véve tekinthetjük egy olyan gazdasági folyamatnak, aminek „hozományát” (magasabb árak és emelkedő munkanélküliség) mindenki megfizeti, az állam plusz bevétele pedig az alacsony keresetű munkavállalók zsebébe vándorol. Az emelés összesített hatása ezek alapján attól függ, hogy melyik hatás az erősebb: a minimálbért keresők az emelésnek köszönhető többletfogyasztása, vagy az áremelés és a magasabb munkanélküliség.

A minimálbért keresők jó esetben a jövedelmük nagy részét fogyasztásra költik, sőt első dolguk többnyire a hitelfelvétel, ami újabb lökést adhat a fogyasztásnak és a gazdaságnak. Ám a gazdaság elsősorban csak a minimálbér emelését követő első évben érzi a plusz keresletet, ezt követően a hitelek visszafizetése elviheti a havi többletet. Összességében a minimálbér emelése nem csodafegyver, a hatásai (az uniós tapasztalatok szerint) inkább csak rövid távon érezhetők. Akik biztosan jól járnak, azok a tartós fogyasztási javak előállítói és a hiteleket folyósító bankok, akik rosszul, azok az emelés következtében munkanélkülivé válók. Utóbbi elkerülése érdekében pályázhatnak kompenzációra a hazai vállalkozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!