Tűzriadó a híres múzeumban – Párizsban a Cantemus

A Louvre hatalmas épületét egy alkalommal bejárni lehetetlen
A Louvre hatalmas épületét egy alkalommal bejárni lehetetlen
Nyíregyháza – Franciaországban turnézik ezekben a napokban a Cantemus Vegyeskar. A keddi szereplést követően szerdán szabadnapot kapott az együttes, így jutott idő Párizs nevezetességeinek megtekintésére.

Magyar Péter kórustag blogot vezet az élményekről, így természetesen a fővárosi barangolásokról is beszámolt. Ebből adunk közre egy részletet:

Óriási tömeg – februárban

„A mai napon a jól megérdemelt szabadnapunkat tölthettük, lélekben tehát felkészítettük magunkat a Louvre és Párizs egyéb szépségeire. Reggeli után délelőtt fél tízkor vettük nyakunkba a várost. A világ egyik leghíresebb múzeumában természetesen óriási volt a tömeg, pedig még csak február van. Úgy sejtem, „csúcsidőben” még többen lehetnek. A hatalmas épületet egy alkalommal bejárni véleményem szerint lehetetlen, egyrészt a tömeg miatt, másrészt talán úgy nem is lehet súlyának megfelelően értékelni az ilyen mennyiségű vizuális szépséget. Merthogy az van bőven.

A Richelieu szárny első emeletén kezdtünk, ahol III. Napóleon rezidenciáját néztük meg, majd a második emeleten francia és észak-európai festők műveit tekintettük meg. Közben a nyakunkba kaptunk egy tűzriadót, így a Richelieu-szárnyat apránként kiürítették. Ennek következtében a többi szárny­ban jelentősen megnőtt a tolongó tömeg.

A Denon-szárnyban természetesen az első emeletet céloztuk meg. Elképesztő mennyiségű festmény mellett haladtunk el, szinte felfoghatatlan ez a fajta műkincs-rengeteg.”

KM
hirdetés