Tuzséri katonák a fronton

Tuzsér – Száz évvel ezelőtt tört ki az első világháború, amit a kortársak még csak „nagy háborúként” emlegettek. Az Osztrák-Magyar Monarchia részeként hazánk katonái is is közreműködői voltak a vérontásnak, sok magyar honvéd halt hősi halált a különböző frontokon.


Tuzséron tudományos konferenciával emlékeznek meg a háború szörnyűségeiről és áldozatairól a Királyért és hazáért címmel szeptember 20-án. A Lónyay-kastélyban 14 órakor mond köszöntőt Ferkovics Tibor polgármester, majd a tanácskozást megnyitja Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

Az ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program által és támogatott rendezvényen az érdeklődők számos előadást hallhatnak. Szó lesz többek között az akkoriban Európa puskaporos hordójának számító Balkánról, az orosz és az olasz frontról, a tuzséri katonai alakulatokról, a világháború befejeződéséről és Magyarország széteséséről.
„Mire a falevelek lehullanak” címmel fotókiállítás nyílik 17.30 órakor, 18 órától pedig a Bakator Zenekar ad népzenei koncertet.

KM
hirdetés