Nagyvilág

2011.03.26. 07:05

JAPÁN ERŐMŰ: Nagyon sok radioaktív jód a tengerben

<p>A határértéket több mint ezerszer meghaladó mennyiségben találtak radioaktív jódot a sérült Fukusima atomerőmű közeli tengervízben - közölte szombaton a japán atombiztonsági ügynökség. Közben az erőművet üzemelő cég édesvizet kezdett szivattyúzni a kettes számú reaktor magjába, hogy hatékonyabbá tegye annak hűtését.</p>

A Fukusima atomerőművet üzemelő cég mérése szerint a megengedett érték 1 250-szerese volt a radioaktív jód szintje a sérült erőmű közelében található tengervízben - mondta el az AFP francia hírügynökségnek a japán atombiztonsági ügynökség egyik munkatársa. A méréseket az erőműtől nagyjából háromszáz méternyire végezték.

A szervezet egy másik szóvivőjének elmondása szerint bár az érték "viszonylag magas", a szennyezésnek alig lesz hatása a tengeri élővilágra. Az ügynökség szerint a halászatra sem lesz hatással, az erőmű közelében ugyanis az evakuálás óta nincsenek halászok - írta a Kyodo japán hírügynökség.

 

Közben az erőművet üzemelő TEPCO nevű cég szakemberei megkezdték édesvíz szivattyúzását a kettes számú reaktorba, hogy növeljék a hűtés hatékonyságát - írta a Kyodo. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák sókristályok kicsapódását a hűtésre használt tengervízből. A kristályok nehezítik a hűtővíz forgatását és csökkentik a hűtőhatást. Ugyanezt tervezik a hármas és négyes számú reaktorban.

Közben a cég megpróbálja eltávolítani az egyes, kettes, hármas és négyes reaktorok turbinaházaiban talált, erősen radioaktív vizet. Csütörtökön három munkást kellett kórházba vinni, miután belegázolt a hármas számú reaktor turbinaházában lévő vízbe, amelyben tízezerszer nagyobb volt a radioaktivitás a megengedettnél.

- Független Hírügynökség -

Megpróbálják eltávolítani az erősen radioaktív vizet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!