UEFA – Csányi: jó döntés született Koszovó ügyében

Akt.:
Budapest, 2016. május 3 Koszovói újságírók ünnepelnek, miután országukat felvették a tagok közé az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 40. kongresszusán a budapesti Hungexpón 2016. május 2-án.
Budapest, 2016. május 3 Koszovói újságírók ünnepelnek, miután országukat felvették a tagok közé az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 40. kongresszusán a budapesti Hungexpón 2016. május 2-án. - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest – Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint jó döntés született kedden Koszovó tagfelvételével az európai szövetség (UEFA) 40., budapesti kongresszusán.

Az UEFA végrehajtó bizottságának tagja ugyanakkor jelezte, nem ő szavazott az MLSZ képviseletében, hanem Vági Márton főtitkár.

Csányi Sándor a magyar újságíróknak válaszolva kifejtette, szerinte még idén lesz új elnöke az UEFA-nak, amennyiben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem menti fel Michel Platinit, akit a nemzetközi szövetség (FIFA) hűtlen kezelés és összeférhetetlenség miatt hat évre eltiltott minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Hozzátette, felmentő ítélet esetén a francia sportvezető elnökként térhet vissza az UEFA élére, ha viszont érvényben marad a büntetése, akkor az UEFA végrehajtó bizottsága május 18-i, rendkívüli ülésén határoznak a tagok az elnökválasztás menetéről.

A kongresszust követő sajtótájékoztatón Teodor Teodoridisz főtitkár elmondta, az UEFA nem szembesült komoly gondokkal az “elnökmentes” időszakban, a végrehajtó bizottság megfelelően látja el a szükséges feladatokat. A franciaországi Eb-vel kapcsolatban megjegyezte, már csak 30 ezer jegy nem talált gazdára, többnyire ezek a legdrágább kategóriába eső belépők. Hozzátette, nem hiszi, hogy a terrorfenyegetettség visszatartaná a szurkolókat, így “hatalmas partira számítanak”.

Koszovó tagfelvétele kapcsán elhangzott, az UEFA szerint elképzelhető, hogy lesz olyan, aki esetleg a CAS-hoz fordul az ügyben, de “demokratikus döntés született”. Teodoridisz kiemelte, az esetleges fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, azaz Koszovó teljes jogú tagja a szervezetnek, így részt vehet a versenysorozatokban, de hogy pontosan hány csapata és milyen sorozatokban, arról később, a szakértői vélemények függvényében születik döntés. Kérdésre válaszolva elmondta, ha az UEFA szükségesnek látja, előfordulhat, hogy koszovói és szerb csapat nem találkozhat egymással, ez nem lenne példa nélküli, hiszen hasonló a helyzet az azeri és az örmény együttesekkel.

A végrehajtó bizottságba választott női tag, Florence Hardouin elmondta, elsősorban a női futball fejlődésében szeretne szerepet játszani, már csak azért is, mert 2019-ben hazájában, Franciaországban lesz a világbajnokság. Ezen kívül az UEFA fejlesztéséből, promóciójából szeretné kivenni a részét.

– MTI –
hirdetés