Ugrottak az ingatlanok

Hiába titkolnám, gyorsan kiderülne, hogy magam is azok közé tartozom, akik nem vették rossz néven, hogy a kormány kerítést épített a déli határ mentén, gátolva ezzel a beáramlást, megelőzvén, hogy országunk átjáróház legyen a tízezrével érkező menekültek számára, akiknek többsége igaz, csak átmenetileg tartózkodott magyar területen, hogy aztán továbbhaladjon a boldogabb Nyugat-Európa irányába. Voltak persze, akik menedéket szerettek volna kapni nálunk, s akiken segíteni illik, de ők is az első adandó alkalommal továbbálltak. Angyal Sándor jegyzete.

Felemeltem a szavamat, amikor kiderült: a távoli keleten, meg Oroszországban is lehet jó pénzért magyar állampolgárságot vásárolni. Az összeget hitelből fedezik a bevándorlók, amit majd a mi gyerekeinknek kell idővel visszafizetniük. A helyzet engem az egykori román diktátorra emlékeztetett, aki szintúgy áruba bocsájtotta a kivándorlást, csakhogy ő nem hitelbe, hanem véglegesen.

A minap a kormányunk tett közzé egy dokumentumot arról, hogy tavaly kik vették a legtöbb ingatlant hazánkban. Persze, hogy a kínaiak állnak az élen, akik 2016-ban 1213 ingatlant vásároltak nálunk, őket az oroszok követik 446 „spájzzal”, majd az ukránok (231), az izraeliek (215) után következnek az amerikaiak, míg a törökök 101 magyar ingatlanhoz jutottak. Ha minden nemzetet számba veszünk, akkor egy év alatt 3163 magyarországi ingatlan került külföldi tulajdonba. Ez akár azt is jelentheti, hogy egy esztendő alatt egy nem is kisvárosnyi porta jutott idegen kézre, természetesen a legtöbb Budapesten. Ez azért elgondolkodtató, mert eközben sok magyar családot kilakoltattak. Velük vajon ki üzletel a jövőben?

Angyal Sándor
hirdetés