Úgy élt az emlékekben: mindig is ott állt az a fa

Ezen a 2008-ban készült fotón is jól látszik az öreg fa a főbejárattól balra
Ezen a 2008-ban készült fotón is jól látszik az öreg fa a főbejárattól balra
Kállósemjén – A régi fényképeken jól látható, hogy a kúria főbejáratától balra volt egy nagyon idős szelíd gesztenyefa. Mi lett vajon ennek a fának a sorsa?


– Az öreg fát bevizsgáltattuk egy szakértővel. A szakember véleménye az volt, hogy a fa bármikor balesetet, illetve az épületben károkat okozhat, ezért sajnos muszáj volt kivágni. A fának egy menthető részletéből Matl Péter szobrászművész a projekt keretein belül műalkotást készített, amelyet szintén elhelyeztünk a kúriában, s ezzel örök és méltó emléket állítottunk a fának – tájékoztatta lapunkat Kozma Mihály pályázatkezelő ügyintéző. – A folytonosság érdekében egy ugyanolyan szelíd gesztenyefát ültettünk pontosan a régi helyére.

– A kivágott fa pontos korát semmilyen forrásból nem ismerjük, minden családtag csak arra emlékezett, hogy az mindig is ott állt.

– Van egy olyan monda a családban, hogy a fát az épület 1763-as építésekor ültették a főbejárat mellé, mégpedig azért, mert az a facsemete egyike lehetett azon pár darab kis fának, amiket még Mária Terézia királynő ajándékozott a családnak – tette hozzá Kozma Mihály.

KM

Címkék: , ,hirdetés