Úgy tűnik, a locsolkodás idén húsvétkor, talán érdeklődés hiányában, elmaradt

Úgy tűnik, a locsolkodás idén húsvétkor, talán érdeklődés hiányában, elmaradt
Hajdú-Bihar – Húsvét hétfőjén, délelőtt 11 óra körül a hölgy az órájára pillantott, és ekképp sóhajtott fel: Talán valaki kiírta a facebook-ra, hogy a locsolkodás idén elmarad?!

Máskor ugyanis ezidőtájt már legalább néhány volt szomszéd tiszteletét tette náluk, most azonban sehol senki. A kora reggel gondosan elkészített sonkásszendvicsek ott kornyadoztak a fólia alatt, az üdítők meg a dobozos sörök pedig katonás rendben sorakozva vártak bevetésre a hűtőszekrény oldalzsebében. Aztán elütötte a delet, de a kaputelefon továbbra is néma maradt…

Letudták előre

Fotós kollégámmal Bodaszőlőn kezdtük a napot, de a kocsma udvarán kapucnis felsőben didergő férfin kívül mással nemigen találkoztunk. Locsolókkal meg végképp nem, így aztán hamar eldöntöttük, hogy irány a közeli Hajdúböszörmény, ahol (gondoltuk), mégiscsak jobban ápolják a népi hagyományokat. Ha így van is, a lelkes böszörményiek már két nappal korábban, a Tájházban (szigorúan néprajzi jelleggel) letudták a locsolkodást, hétfőre csak a legszűkebb család maradt.

Hazafelé tartva betértünk még néhány józsai utcába, de be kellett látnunk, hogy ebből bizony nem lesz egész oldalt betöltő húsvéti riport. Az ugyanis, hogy a tizenhárom éves Laci (mint hosszas unszolásunkra elárulta) az áhított segédmotorért locsol, inkább csak kortünet, mintsem sztori.

Az újságírói szempontból mind kínosabbá váló helyzetet végül a kétéves forma Robika mentette meg, aki az apukája mellére erősített kenguruból kikandikálva a “kö…, kö…, apa” szóvirággal kommentálta, amint a papája előhúzta nadrágzsebéből a virágmintás üvegbe csomagolt pacsulit.
hirdetés