Új a kapitány

Új a kapitány
Hazaköltözött, mondja Király Richárd, az új siófoki rendőrkapitány. Mutatja a főnöki székét az íróasztala mögött: egyszerű ebédlőszék, ráadásul billeg. – Nem kell rajta sokat üldögélni, egyrészt ezt jelképezi, másrészt meg igazi vezetői szék: kemény, billeg.

Amióta vezetői beosztásban dolgozom, viszem magammal.
Egy retrórádión régi típusú rendőrautó makettje – vizsgáljuk tovább az új kapitány asztalát, s Király Richárd elárulja: a viszkis rablóként ismertté lett Ambrus Attila készítette porcelánból a sátoraljaújhelyi börtönben.
Bár a főváros „kemény” kerületeiben nevelkedett (Kőbánya, Angyalföld, Újpest), ma már úgy mondja: „hazaköltöztem”. – Haza, az immár somogyi Balatonvilágosra – így Király Richárd. – Szüleim 1976-ban kerültek a világosi Volán-üdülőbe a pártüdülő mellé, édesapám igazgató volt és egyben a volántársaságok üdültetési igazgatóságát is vezette.
Az 1976 óta Balatonvilágoson álló szülői házba tért tehát most vissza. –Siófokról szakmai berkekben úgy beszélnek: nem könnyű munkahely a kapitányság, főleg a nyári szezonban nagy a leterheltség, hatalmas a terület, nagy a népsűrűség, magas az ügyforgalom, az ezer lakosra jutó rendőrök aránya nem a legjobb, ugyanakkor a bűncselekmények terén ugyanez a szám kiemelkedően magas – magyarázza Király alezredes. – Hívtak, én kellettem, tetszik, érdekel is a kihívás.
Harmincegyedik éve áll a belügy kötelékében, rövid kanyaroktól eltekintve ősbűnügyesként, összesíti eddigi pályafutását Király Richárd. Siófokra a ráckevei rendőrkapitányság éléről érkezett, előtte első kerületi bűnügyi osztályvezető volt. Gyermekei már felnőttek, Budapesten élnek, tanulnak.
hirdetés