Új alapokon a Nyírbátor, nagy visszatérőkkel

Akt.:
A megújult nyírbátori csapatnál bizakodva várják az NB II-es rajtot
A megújult nyírbátori csapatnál bizakodva várják az NB II-es rajtot - © Fotó: Nyírbátori SC
Nyírbátor – Szinte teljesen kicserélődött a nyírbátori kézilabda-csapat, amely első körben az NB II-es élcsapatok közé vágyik.

A legutóbbi bajnokság végén a nyírbátori férficsapat búcsúzott az NB I B-s bajnokságtól, ami után a sportágban nagy hagyományokkal rendelkező városban új alapokra helyezték a kézilabdát. Külön választották a férfi és női szakágat, és 97 százalékos önkormányzati tulajdonnal létrejött a Nyírbátori Sport és Utánpótlásnevelő Nonprofit Kft. A sportág férfi szakágát működtető gazdasági társaság ügyvezetője Makrai László lett, a szakágvezető pedig Petneházi Zsolt, aki 14 évnyi távollét után került vissza a sportág nyírbátori vérkeringésébe.

– Ez a lépés tisztább viszonyokat teremtett a város kézilabda-életében, azzal együtt is, hogy nekünk sok kérdésben nem is a nulláról, hanem mínusz tartományból kellett indulnunk – mondta Petneházi Zsolt. – A legfőbb problémát az utánpótlás megszervezése jelentette, ám a bajnokság kezdetére eljutottunk odáig, hogy az U9-es, a serdülő és az ifjúsági korosztályban harminchárom igazolt játékosunk van. Ezt elég nagy dolognak tartom, mert manapság nehéz megszólítani a gyerekeket, főleg egy kisvárosban, ahol kisebb a merítési lehetőség, ugyanakkor több sportág is honos.
A klub és a hazai mérkőzések otthona a Nyírbátori Oktatási Centrum lesz, amellyel a Nyírbátori SC együttműködési megállapodást kötött az utánpótlás bővítése reményében, csakúgy, mint a Báthory István Katolikus Általános Iskolával és Gimnáziummal. Törekvés, hogy a felnőtt csapatban minél több helyi kötődésű játékos legyen, a most összeállt teljesen új, tizenkilenc tagú keretből ezt kilencen mondhatják el magukról.

– A kiesés után is megkaptuk a felkérést a szövetségtől, hogy a másodosztályban induljunk, de ennek nem láttuk értelmét, fel szeretnénk építeni a klubot és a csapatot, és ha majd saját erőből kiharcoljuk a feljutást, akkor állunk elébe – folytatta Petneházi Zsolt. – Ezek a vágyak akkorra válhatnak reálissá, amikor a város által beadott pályázat keretében megépül a dupla küzdőteres új sportcsarnok a régi cipőgyár területén. Egyelőre az NB II élcsapatai közé szeretnénk tartozni, és a kevés megmaradt játékoshoz igazoltunk helyi kötődésű, illetve megyebeli kézilabdázókat. Az edző a szintén nyírbátori kötődésű Csapos János lett, aki korábban volt a csapat játékosa is.

Új kézilabdázónak számít Dobi Sándor, Takács Zalán és Szedlacsek János Nyíregyházáról, előbbi kettő, vagyis a beállós és az irányító kettős játékengedéllyel, a jobbszélső kölcsönbe érkezett. Fehérgyarmatról igazolták Kotvász Andrást, Tóth Norbertet és Pálfy Valentint, előbbiek az elmúlt szezonban nem szerepelt a szatmári csapatban. Visszatért a korábbi nyírbátori játékosok közül Kovács Ákos és Bod Bence (mindketten Tiszavasvári) valamint Pisák Tibor (Kisvárda), Varga Richárdot pedig Mátészalkáról szerződtették. A keret a többi nyírbátori nevelésű kézilabdázóval teljes, ők a következők: Blánár Mihály, Horváth Patrik, Láng Márk Mihály, Lapos Péter, Nagy Nándor, Nagy Tamás, Siket Kornél, Tóth László és Zsiga Ferenc Zsolt. A szakmai stáb munkáját segíti Deme György technikai vezetőkét, Lakatos Balázs pedig masszőrként.

– A célunk az első öt közé jutás, ennek érdekében heti négyszer edz a csapat, ami többnek mondható az ebben az osztályban megszokottnál – így Petneházi Zsolt. – Szeretnénk visszahódítani a közönséget is a lelátóra, ezért is erősítettük a csapaton belüli helyi kötődést. Az idénynyitó meccset vasárnapi hazai pályán a Kisvárdával játsszuk az Oktatási Centrumban, a belépés ingyenes lesz.
hirdetés