Új kátyúzási módszert mutattak be csütörtökön Nyíregyházán

Új kátyúzási módszert mutattak be csütörtökön Nyíregyházán
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Újfajta kátyúzással ismerkednek mostanában hazánk szakemberei: ennél a módszernél nincs többé se körbevágás, se marás, de nincs felesleges, a környezetet szennyező, elöregedett aszfalt sem, mert újrahasznosítják. Az infravörös kátyúzási módszerrel csütörtökön ismerkedhettek meg Nyíregyházán a sajtó képviselői.


Az új módszer lényegét a Dunakesziből érkezett Ruga György, az ottani Envi-Road-eu Kft. ügyvezetője vázolta fel portálunknak.

– Angliában gyártották kátyúzási célokra ezt kis teherautót, amelyet Magyarországon mi forgalmazunk. A járműben minden megtalálható, ami a kátyúzáshoz szükséges, s mindössze csak két ember kell hozzá. A munkások az infravörös eszközzel felmelegítik 200 fokra a kátyús aszfaltot, összehúzzák lapáttal ezt a megpuhult réteget, emulzióval összekeverik, s már egyengethetik is vissza. Ha kevés, tesznek még hozzá felmelegített aszfaltot a gépjárműből. Hengerrel tömítik az egészet, s nemsokára már mehet is rajta újra a forgalom – magyarázta a szakember. – Az országban már több ilyen autó is működik: Budapesten van például néhány kerületi önkormányzatnak, de a Magyar Közúti Igazgatóság szentendrei üzemigazgatósága is üzemeltet egyet. Egy nyíregyházi vállalkozás is rendelkezik immár ilyen autóval, én azért jöttem, hogy betanítsam a dolgozókat.
Az infravörös technológiára épülő kátyúzó autóval négy éve találkozott Dunakesziben Vida Ferenc, a nyíregyházi HA-VI-ÉP Kft. ügyvezetője.
– Már akkor megtetszett a jármű, de vártunk egy megfelelő pályázati lehetőségre, amely ebben az évben jött el. Úgy gondoltuk, hogy ezzel bővíthetjük a vállalkozás profilját – magyarázta a cég vezetője. – A közelmúltban a nyíregyházi önkormányzatnak és intézményeinek mutattuk be ezt a környezetvédő, költségcsökkentő, tartós megoldást nyújtó módszert, most pedig a szélesebb nyilvánosságnak szántuk ezt a bemutatót.

sip_1109

KM-MML
hirdetés