Új készüléket kapott a kórház – A lehető legtökéletesebb kép a magzatról

Új készülékek segítik a szülészek és nőgyógyászok munkáját.
Új készülékek segítik a szülészek és nőgyógyászok munkáját. - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Nemcsak azt teszi lehetővé, hogy már a terhesség korai időszakában felfedezzük az esetleges magzati elváltozásokat, fejlődési rendellenességeket, hanem a gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását is segíti.

Egy ultrahang csúcstechnológiával és olyan szoftverrel, amely a lehetőségek tárházát nyitja meg a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán.

– Ez a készülék az ország legnagyobb születésszámmal büszkélkedő osztályán – tavaly 3553 baba született a Jósa András Oktatókórházban –, nemcsak azt teszi lehetővé, hogy már a terhesség korai időszakában felfedezzük az esetleges magzati elváltozásokat, fejlődési rendellenességeket, hanem a gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását is segíti – fogalmazott a berendezést bemutató sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv. A megyei kórházak főigazgatója, aki maga is szülész-nőgyógyász, elmondta: a képek és adatok digitális tárolásával és a világháló segítségével nemzetközi konzíliumokat is tarthatnak, valamint a tudományos feldolgozásra is lehetőség nyílik.

– Az 50 millió forintos uniós támogatásból a mátészalkai kórház is kapott egy modern ultrahangkészüléket, továbbá a magzati szívműködés vizsgálatára és a méhnyakrák szűrésére alkalmas berendezést is – sorolta a főigazgató.

A Jósa András Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályán az elmúlt évben több mint 15 ezer 500 ultrahangvizsgálatot végeztek el. A legmodernebb készüléket dr. Angyal Géza főorvos, az ultrahanglabor vezetője mutatta be egy, a várandóssága 28. hetében járó kismamán. A berendezés tökéletes képet és adatokat ad az ­anyaméhben fejlődő ­magzatról. A márciusban világra érkező baba egészséges és jól fejlődik.
hirdetés