Új kézben a megyei hivatal kormánya

Román István megyei kormánymegbízott
Román István megyei kormánymegbízott - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – A minisztériumi irodájában is megyénk zászlójával fogadta vendégeit, tárgyaló partnereit. Interjú: Román Istvánnal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottal

Az agrártárcánál az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkárként eltöltött évek után vette át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetését Román István kormánymegbízott. Mint lapunknak elmondta: sem a szervezet, sem a feladat, sem a hivatali apparátus nem ismeretlen előtte – nagy megtiszteltetés számára, hogy új pozíciójában a megyéért és az itt élők boldogulásáért dolgozhat.

Hosszú ideje jelen van a köz-, illetve államigazgatás különböző szintjein. Miben lesz más a mostani megbízatás?

ROMÁN ISTVÁN: Valóban abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy többféle megtisztelő feladatot láthattam már el a megye közéletében, s ennek köszönhetően rengeteg tapasztalatot, ismeretet szerezhettem a közigazgatásban. Korábban dolgoztam a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökeként is, tehát a helyszín – a megyeháza –, ahol kormánymegbízottként folytathatom munkámat, már ismerős. További nagy előny, hogy az elmúlt három évben a központi államigazgatásban, a kormányzati munkában vehettem részt a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkáraként, így ismerem a működés minden mozzanatát és az abban részt vevőket.

Ez azt jelenti, hogy a szakmai mellett a személyes kapcsolatokra is nagy hangsúlyt fektet?

ROMÁN ISTVÁN: Ezt fontos alapnak, feltételnek tartom. Meggyőződésem, hogy a munka során is alapvető, hogy ezek a személyes kapcsolatok működjenek. Ez az egyik tényező, amely miatt nyugodt szívvel vállalhattam el az új megbízatást. Azoknak a munkatársaknak a jelentős részével, akik a kormányhivatalban fogadtak, korábban már dolgoztam együtt, és személyesen is jól ismerjük egymást. Ez jó alapot jelent ahhoz, hogy egy jó kollektíva igazi csapatmunkát végezzen, és sikerrel tudjuk elvégezni a ránk bízott feladatokat.

Kapott-e valamilyen személyre szabott instrukciót, amikor a kormányfő átadta a megbízatást?

ROMÁN ISTVÁN: A kormányhivatal törvényekben és jogszabályokban rendelt feladatok mentén dolgozik, az elsődleges követelmény ezeknek megfelelni. Magammal és munkatársaimmal szemben is olyan elvárásokkal élek, amilyen elvárásokkal az állampolgárok fordulnak a kormányhivatalhoz. A legfontosabb cél magas színvonalon kiszolgálni az állampolgárokat, az adófizetőket, az ő mindennapi életüket, munkájukat a lehető leghatékonyabban segíteni. Gyorsan, egyszerűen, és ami nagyon fontos: egyre olcsóbban kell nyújtanunk a különféle közszolgáltatásokat. Az elmúlt években ezért törölte el számos hivatali ügyintézés díját a kormány. Alapjában véve szolgáltatói szemlélettel és hozzáállással képzelem úgy a magam, mint a hivatali kollektíva munkáját a jövőben. E követelménynek most is megfelelünk, de mindig mindent lehet és kell is jobban csinálni, folyamatosan fejlődni és fejleszteni.

Milyennek látja a megye megítélését országos összevetésben?

ROMÁN ISTVÁN: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fontos és előkelő helyen szerepel a kormányzati gondolkodásban, s azt kell mondjam: stratégiai elhelyezkedését és a nagyságrendjét nézve is megérdemelten. Ugyanakkor meggyőződésem: Budapestről is látni, hogy itt mennyi szorgalmas, igyekvő ember dolgozik, fáradozik az élet jobbá tételéért. Az itt élők hozzátesznek az ország teljesítményéhez, és ki is érdemlik a kormány támogatását. Ez nyomon követhető az elmúlt évek fejlesztéseiben is: ha alá akarom támasztani az állításomat, akkor leginkább a közlekedés és infrastruktúra terén látható fejlődésre hívnám fel a figyelmet. Minisztériumi helyettes államtitkárként az ország nagyon sok pontján volt lehetőségem megfordulni, s az a korábbi kép, ami (sajnos néha még bennünk, itt élőkben is) él a megyénkről, a bántó sztereotípiákkal, megrögződésekkel, egész más értelmet, tartalmat nyer, ha más megyékkel összevetjük magunkat. Ez a megye tudott élni az elmúlt években adottságaival, és kihasználta a lehetőségeit, és ezen a megkezdett úton kell tovább haladnunk, nem arra kell koncentrálnunk, hogy hol van elmaradásunk, hanem arra, hogy hogyan lépjünk túl ezeken. Van mire építkeznünk, van miért dolgoznunk, és számíthatunk a Kormány segítségére terveink megvalósításában.

Akkor a sokat emlegetett hátrányos helyzet lassan a múltba vész?

ROMÁN ISTVÁN: Sem sajnálatot nem várunk senkitől, sem önsajnálatra nincs szükség. Megerősítem: dolgos, szorgalmas emberek élnek itt, s ennek látszik az eredménye. A már említett infrastrukturális fejlődés mellett a foglalkoztatás bővülése is érzékelteti ezt. Emlékezhetünk rá, hogy irigyeltük a nyugat-magyarországi megyéket az alacsony munkanélküliségi rátáért, sokáig hitetlenkedve néztük, hogy ott nincs elegendő munkaerő, ma pedig már a mi megyénkben is ez a helyzet. A gazdasági szereplőkkel is szoros, napi kapcsolatban állunk, a foglalkoztatási főosztályon keresztül igyekszünk segíteni munkájukat, s azt látjuk: a gazdasági fejlődés, a beruházások révén még több embert tudnának foglalkoztatni. Ezért indultak el megyeszerte a foglalkoztatási paktumszervezetek, hogy képzéssel, támogatásokkal segítsük a foglalkoztatókat és a munkavállalókat egyaránt. Az élet ezen területén is az együttműködésen van a hangsúly.

Hosszabb ideig üresen állt a szék: okoz-e ez bármilyen nehézséget a poszt újbóli betöltésében?

ROMÁN ISTVÁN: Kormánymegbízott hiányában a főigazgató látta el a posztból eredő feladatokat, és dr. Polgári András nagyszerű munkát végzett. Úgy vélem: arra a munkára, amelyet ő, illetve előtte Kozma Péter néhai kormánymegbízott végzett, bátran lehet építeni. A hivatalban dolgozókat jól ismerve kijelenthetem: képzett, felkészült, szorgalmas munkatársakból, segítőkész emberekből áll a gárda.

A kormányhivatal közvetíti a kormányzati törekvéseket, de visszafelé is eljuttatja a helyi szintű észrevételeket, tapasztalatokat. Korábban törvénymódosítási javaslatokat sikerült így elfogadtatni.

ROMÁN ISTVÁN: Maximálisan egyetértek ezzel a szerepkörrel, és helyettes államtitkári munkám során magam is tapasztaltam annak előnyeit, hogy ez a gyakorlat kialakult és működött. A kormányhivatali rendszer arról is szól, hogy munkatársaink találkoznak az emberek mindennapi problémáival, amelyek lehetnek egészen apró-cseprő ügyek, s lehetnek nagyon komoly kérdések is. Bármelyik is, az adott ügy az adott polgár vagy vállalkozó számára fontos, kiemelt, ezért nekünk ennek megfelelően kell kezelni, intézni, és szükség esetén visszajelzésekkel is élni a törvényalkotók felé. Minden ilyen jelzés, észrevétel nagyon fontos, hogy minél hatékonyabban, rugalmasabban szolgálhassuk ki az állampolgárokat.

Ez a poszt és a vele járó munka sok területet ölel fel: van-e kedvence?

ROMÁN ISTVÁN: Több mint három évet töltöttem el a Földművelésügyi Minisztériumban, kormánymegbízottként is szeretnék kiemelten foglalkozni az agráriummal, hiszen ez az ágazat megyénkben meghatározó jelentőségű. Sok megyebeli család megélhetését, boldogulását jelenti. A lehetőséget erre a kormányhivatal szervezetébe integrált megyei vidékfejlesztési hivatal teremti meg. Természetesen minden, a kormányhivatal ügykörébe tartozó területet fontosnak tartok, de az agrárium mindig az egyik legfontosabb lesz számomra, és persze mindaz, ami előre viszi a megyét, az itt élőket szolgáló ügyeket, fejlesztéseket. Én ebből sohasem csináltam titkot, az államtitkári dolgozószobám sarkában is Szabolcs-Szatmár-Bereg zászlója fogadta a vendégeket. Megtisztelő feladatnak tartom, hogy immáron kormánymegbízottként dolgozhatom a megyéért.

KM
hirdetés