Új könyvet ismertet a falu két helytörténésze Kálmánházán

Kálmánháza – Szinte még végig sem olvasták a Görögkatolikusok Kálmánházán című helytörténeti munkát az érdeklődők, máris új könyvvel jelentkezett a Nagy Tamás–Kiss János szerzőpáros. A két helytörténész a görögkatolikusok után az evangélikusok kálmánházi történetét dolgozta fel az Evangélikusok letelepedése Kálmánházán című könyvben.

Mint a könyv egyik írója, Nagy Tamás lapunknak elmondta, a XX. század végére az evangélikusok létszáma jelentősen csökkent a községben, ezért gondolt arra a szerzőpáros, hogy a reformáció 500. évében áttekintik a kálmánházi evangélikusok vallási elhivatottságát. A könyv a reformáció jeles évfordulójának tiszteletére és a kálmánházi evangélikus templom felszentelésének 75. éves jubileumára készült.

– A könyvben bemutatjuk az evangélikus közösség összefogását és hitéletét. A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben visszatükröződik az elmúlt másfél évszázadban a kálmánházi evangélikusok helytállása. Bemutatjuk a közösséget összetartó lelkészek tevékenységét, valamint az egyházi és a népi szokásokat. A könyv tartalmazza a betelepülők származási helyének nevét, a Kálmánházára település időpontját. A téma feldolgozása során levéltári forrásokra és a visszaemlékezők elbeszélésére támaszkodtunk.

Az érdeklődők november 4-én ismerkedhetnek meg a kiadvánnyal, ugyanis a két szerző, Nagy Tamás és Kiss János könyvbemutatót tart 16 órától a helyi művelődési ház nagytermében.

KM
hirdetés