Új korszak kezdődött Nyíregyházán a fogászatban

Az orvos e-mailben is megkapja, a páciens CD lemezen viheti magával a felvételeit
Az orvos e-mailben is megkapja, a páciens CD lemezen viheti magával a felvételeit - © Fotó: Máté János
Nyíregyháza – A közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően a jelenleg piacon levő egyik legmodernebb, legsokoldalúbb fogászati röntgenberendezéssel gazdagodott a nyíregyháziakat ellátó Városi Rendelőintézet fogászati röntgen rendelőjének ­eszközparkja – adta hírül Csikós Péter. A Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője hozzátette: az új technológia pontosságában, gyorsaságában, képminőségében teljesen új korszakát képviseli a fogászati képalkotásnak.

– A digitális változat kiküszöböli az analóg rendszerek számos hibáját, nem érzékeny előhívási, tárolási hőre, fényre. A géppel készíthetők 3D CT felvételek, melyek nagy előnye hogy a legkisebb terhelést okozza a hagyományos CT-vel szemben. A felvételek készítése közben az érzékelő egység a páciens feje körül majdnem teljesen körbefordul, így hozva létre képszeletek sokaságát, melyeket egy szoftver fűz össze olyan felvétellé, ami a fogazat és a csontok teljes térbeli leképezését adja – magyarázta az igazgató. Ez a modern technológia sokban növeli a hatékonyságot, csökkenti a kezelés idejét, jobb betekintést enged az orvosnak.

Nyíregyháziaknak ingyenes

Csikós Péter elmondta: a fogászati röntgenben a szolgáltatásokat térítésmentesen azok vehetik igénybe, akik a Nyíregyházán állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek, illetve azok a megyeszékhely alap vagy középfokú oktatási intézményben tanulók, akik a NEAK-kal szerződött fogorvostól beutalót kaptak. A magán fogorvosok által kért vizsgálatokat, illetve a nem nyíregyházi lakosok számára készített felvételeket térítési díj ellenében készítik el.

KM
hirdetés