Új központot kap az Egészségügyi Kar

Új központot kap az Egészségügyi Kar
© Illusztráció: Debreceni Nap
Nyíregyháza – Az egészségügyi képzés gyakorlati oktatásához járulnak hozzá a projekt­tel.


A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára is jut abból a 9 milliárd forintos infrastruktúra fejlesztésből, amelyről a Debreceni Egyetem a múlt héten tájékoztatta a nyilvánosságot. A nyíregyházi karon a gyakorlati oktatást segítő, új központot alakítanak ki.

– Az egészségügyi képzésben mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a gyakorlati oktatásra, a beruházásoknak köszönhetően ezen a téren is léphet egyet előre a karunk – jegyzete meg dr. Sárváry Attila oktatási dékánhelyettes.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán a diplomás ápoló, a mentőtiszti és szülésznői képzéshez kapcsoltan szereznek be új eszközöket – tudtuk meg.

– A teljes egyetemi projektből egy 200 milliós eszközbeszerzés kerül hozzánk, demonstrációs termeket újítunk meg, a szimulációs centrum kialakításához már korábban hozzáfogott intézményünk, itt is az új eszközök beszerzése van hátra. A gyakorlatok során fontos szempont, hogy a hallgatók az egészségügyben használt korszerű gépeket, orvostechnikai eszközöket jól ismerjék.

Magabiztos tudás

– Komplett kórházi környezetet fogunk imitálni az új központban: egy kórházi osztály kórterméhez hasonló szobát rendezünk be, ahol a speciális, számítógéppel vezérelt eszközökön elsajátítható minden beavatkozási mozzanat. A komputeres szimulátorok között egy szülészetit is beszerzünk. A cél tehát, hogy a laborok és a demonstrációs eszközpark megújításával, a régiek cseréjével, az új, úgynevezett magas hűségű szimulátorokkal fel lehet majd készíteni a hallgatóinkat éles helyzetekre, különböző esetekre, és megfigyelhető majd az is, ők hogyan reagálnak, milyen gyógyszereket alkalmaznak – sorolta dr. Sárváry Attila.

– A tanuláshoz így, „védett környezetet” biztosítunk: a demonstrációs tantermekben teljes klinikai kórképeket lehet utánozni, s ebben a mesterséges közegben a magabiztos tudásig gyakorolhatják az egészségügyi ellátás során fellépő feladataikat a leendő egészségügyi szakemberek – tette hozzá a dékánhelyettes.

KO
hirdetés