Új piac, új közösségi tér Nagykállóban

By Tarnavölgyi Gergely
Akt.:
Új nagykállói piac
Új nagykállói piac
Nagykálló – A funkcióbővítő városközpont fejlesztés részeként adták át az új piacot Nagykállóban.

Noha az időjárás nem volt túl kegyes az eseményhez, a nagy szél sem akadályozhatta meg abban az érintetteket, hogy átadják a termelőknek és a vásárlóknak azt az új, közel 20 millió forintos támogatásból megépült piacteret, melynek kialakítása még 2010. októberében kezdődött el.

Az új, kulturált, a kor igényeinek megfelelő piaccsarnok a vegyeskereskedésre használt régi piac területén épülhetett meg. A korszerű, szilárd burkolattal ellátott vásártér ferekventált helyen, éppen a buszállomás közvetlen közelében található. Az infrastruktúra sem hagy kívánnivalót maga után: az ivókút mellett szociális helyiségek, gombabevizsgáló és paicfelügyelet is működik majd, a beruházás kiépített kerékpártárolókat is magában foglal.

A piac komoly közösségi tér

A hétfő délelőtti esemény a Himnusz eléneklésével, majd a helyi néptánc-együttes színvonalas előadásával folytatódott. Először Juhász Zoltán, a házigazda önkormányzat első embere köszöntötte az egybegyülteket, aki ezután dr. Fazekas Sándornak adta át a szót. A vidékfejlesztési miniszter beszédében hosszasan méltatta a várost és az elkészült piacteret.

– Évek óta megfigyelhetó Nagykállóban a folyamatos fejlődés, melynek egy újabb állomása ez a vásártér. Azért is örömteli ez az esemény, mert a kormány és a minisztérium elsődleges törekvései közt található a helyi piac, a magyar gazdák és a hazai termékek presztízsének visszaállítása. A piac nemcsak egy kereskedelmi központ, hanem komoly közösségi tér is, ahol az emberek a régió és az ország ügyes-bajos dolgait egymás közt megbeszélhetik – mondta dr. Fazekas Sándor.

Ez a jövő útja

Dr. Budai Gyula, a térség önkormányzati képviselője, a Vidékfejlesztési Minisztérium nemrég kinevezett államtitkára is megelégedéssel nyugtázta a piac elkészültét. – Ez a jövő útja, ezt szeretnénk végigjárni. A megye jó hírnevét öregbítik az ehhez hasonló vásárterek megszületése – mondta az államtitkár.

Ezután Horváth György református lelkész áldotta meg a Kulcsár Attila, Ybl-díjas építész által tervezett, több mint háromszáz négyzetméteres piacteret, majd Horváth Tibor, a piac üzemeltetője vette kezébe ünnepélyes keretek közt a bérleti szerződést, majd az ezt követő szalagátvágással pedig hivatalosan is megnyitotta kapuit a nagykállói piac.
hirdetés