Nagyvilág

2013.01.14. 16:52

Eutanázia: Halálos injekció az ikreknek

A süketen született belga ikrek megvakultak volna, de mivel egyikük sem bírta volna ezt elviselni, az orvosok átsegítették őket a túlvilágra.

A süketen született belga ikrek megvakultak volna, de mivel egyikük sem bírta volna ezt elviselni, az orvosok átsegítették őket a túlvilágra. Az Antwerpenben született 45 éves testvérpár egész életét együtt élte le, a doktorok végül december 14-én adták be nekik a halálos injekciót. Nevüket nem hozták nyilvánosságra, fényképüket azonban igen. Az ikrek életükben szinte mindenen osztoztak, mindketten suszterként dolgoztak és közös lakást béreltek.

David Dofur, aki a helyi tévében mint kezelőorvos mutatkozott be, úgy nyilatkozott, mindkettejük tudata tiszta volt, mikor a döntést meghozták. – Boldognak tűntek, hogy véget érhet szenvedésük. Ittak egy csésze kávét a hallban, miközben egy jót beszélgettek. A szüleiktől való búcsúzkodás is békésen, derűsen zajlott. Végül búcsút intettek egymásnak és végleg eltávoztak – fogalmazott a doktor.

A belga törvények lehetővé teszik az eutanáziát abban az esetben, ha az azt kérelmező tudata tiszta és elviselhetetlen fájdalmai vannak, amit az orvosi szakvélemények is alátámasztanak. Az országban 2011-ben 1133 eutanáziát regisztráltak hivatalosan, ám a testvérpár esete így is szokatlan, hisz egyiküknek sem kellett extrém fizikális fájdalmakat kiállniuk és egyikük sem szenvedett gyógyíthatatlan betegségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!