Újabb dilemma előtt a leendő egyetemisták

Akt.:
Pénztárcabarátabb közösen albérletbe költözni
Pénztárcabarátabb közösen albérletbe költözni - © Illusztráció: AFP
Nyíregyháza – Nagyrészt eldőlt, hogy kit hová vettek fel, így aki távol lakik a választott intézménytől, gondolkodhat: kollégium vagy albérlet. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai: akár az alkalmazkodóképességről, önállóságról vagy bulizási lehetőségekről beszélünk, de az egyik legfontosabb érv az ár, mit és mennyit bír el a családi költségvetés.

Kollégium vagy albérlet? – a sikeres felvételi után most ez a legfontosabb kérdés az egyetemi és főiskolai tanulmányaikat megkezdő fiataloknak és szüleiknek. Körképünkben a lehetőségeket és az elképzeléseket jártuk körbe.

– Még nem érzékelhető a megnövekedett kereslet az albérletek iránt, a leendő egyetemisták valószínűleg egyelőre tájékozódnak a lehetőségekről. Tavaly ilyenkor sem robbant fel az albérletpiac, lehet, hogy a nagyobb városokban már most megrohanják a közvetítő irodákat, Nyíregyházán azonban nem változott a helyzet, talán egy-két hét múlva élénkebb lesz az érdeklődés – mondta el Boczákné Radvánszki Erzsébet. A Jogos Otthon Bt. vezetője hozzátette: szerencsére van kínálat, bár az árak magasak.

Szobaszám és a lakás helye

– Az elmúlt években elég sokan vásároltak befektetésként ingatlant, így jelenleg széles a piac, az albérletkeresőknek van választékuk. Főként társasházi lakásokat hirdetnek, ezeket legtöbbször családok, s olyan fiatal párok keresik, akik vagy Nyíregyházán vállalnának munkát, vagy már a megyeszékhelyen dolgoznak, és nem akarnak ingázni a vidéki otthonuk és a város között.

A szakember rámutatott: a tulajdonosok az ingatlanárak növekedéséhez igazítják a bérleti díjakat, melyek a szobák számától, a lakás helyétől és állapotától függően változnak. Egy minigarzonért havonta 40–50 ezer forintot is elkérhetnek a tulajdonosok, a kétháromszobás lakások bérleti díja 65 és akár 120 ezer forint között is mozoghat.

– Az biztos, hogy nem éri meg – pláne egy egyetemistának – egyedül költözni, két-három lakótárssal közösen már pénztárcabarátabb a bérleti díj és a rezsi. Sok hallgatót felszippantanak a kollégiumok is – jegyezte meg Boczákné Radvánszki Erzsébet. A nyíregyházi társaság vezetője elárulta: az sem lehetetlen, hogy azok az ügyfeleik, akik az elmúlt időszakban ingatlant vásároltak tőlük, már arra készültek, hogy gyermekük Nyíregyházán fog tanulni szeptembertől.

Lázasan keresik az „igazit”

A nyíregyházi Maczkó Molli ősztől a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatja tanulmányait. – Régi álmom volt, hogy egyetemistaként a fővárosba költözhessek. Az albérlet tűnt a legideálisabb megoldásnak számomra, mivel a kollégiumnál komfortosabb és csendesebb környezetben akarom tölteni a mindennapjaimat. Rokonokat, ismerősöket és barátokat is megkérdeztem arról, hogy milyen albérletet tudnának ajánlani az egyetem közelében, ugyanakkor az internet is nagy segítség a „vadászatban”.

– Az egyik – szintén egyetemista – barátnőmmel szeretnék beköltözni egy másfél szobás lakásba, lázasan keressük „az igazit”: egy olyan ingatlant, ami a belvárosban található, a közlekedés és a biztonság szempontjából is megfelelő, valamint megfizethető. A helyzet az, hogy az albérletek rendkívül drágák, egy belvárosi kis lakás havi bérleti díja 150 ezer forinttól kezdődik, plusz a rezsiköltségek. Nehezen, de ki lehet fogni olyanokat is, amelyek ennél olcsóbbak, és ugyanúgy megfelelnek az igényeinknek. Ebben bízunk mi is… – mesélte Molli.

Egyetemlegesen felelős

– Amikor megörököltem a nagyapám másfél szobás, jósavárosi lakását, nagyon lent voltak az ingatlanárak, ezért úgy döntöttem, inkább kiadom. A régi bútorok maradtak, kisebb karbantartási munkák és egy tisztasági festés után már hirdethető volt – mondta az Örökösföldön élő Árpád. A negyvenes éveiben járó férfi hozzátette: sokféle jelentkező akadt, s ő tudatosan igyekezett „lerázni” a többgyermekes családokat, illetve a fiatal baráti társaságokat.

– Az előbbit nehéz kitenni, az utóbbit nehéz kezelni, és könnyen megeshet, hogy le­lakják a lakást, márpedig akkor többe került a leves, mint a hús. A megállapodás jobb, ha legális, bejelentett, a szerződés elkészítését pedig érdemes szakemberre, ügyvédre bízni. Láttam már olyan „kockás” papírra írt albérleti szerződést, ami több sebtől vérzett, és valójában mit sem ért. A diákok, akiknek a tulajdonos házaspár kiadta a lakást, egymás után olajra léptek, tetemes díjhátralékot hagyva maguk után. A megállapodásba ráadásul azt írta az idős bácsi, hogy a hallgatók egyetemesen felelnek a fizetendő díjakért, illetve a felmerülő károkért; nos, a fiatalok egyetemlegesen hagyták cserben szegényt… – sztorizott Árpád.

CsA, PI


Drága a szobabérlet is

Maklári Nikolett, a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi–Vízügyi Szakközépiskola végzőse büszkén adta hírül a közösségi oldalán a felvételi eredmények kihirdetése után, hogy szeptembertől a BME Építőmérnöki Karának hallgatója lesz. – Kollégiumi férőhelyre fogok pályázni. Mivel egy önálló lakásbérlet sokba kerülne, és Pesten már egy szoba ára is nagyon magas, bölcsebb, ha a koli mellett döntök, ami havi 15–20 ezer forintból megúszható. A barátaim sajnos nem a fővárosban, hanem Debrecenben fognak továbbtanulni, a párom a miskolci rendészetire megy, szóval nehéz lesz megoldani a találkozásokat. Remélem, a kollégiumban azokkal kerülök majd egy szobába, akikkel összebarátkozom a gólyatáborban.
hirdetés