Újabb határidő az adózóknak

Újabb határidő az adózóknak
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – A helyi iparűzési adó­bevallást május 31-éig kell benyújtani.

A megyeszékhely polgármesteri hivatalának adóosztálya felhívja az adózók figyelmét, hogy a 2016. adóévről a helyi ipar­űzési adóbevallást május 31-éig kell benyújtani, és eddig az időpontig kell megfizetni a 2016. adóévre megfizetett adóelőleg és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetét, illetőleg a túlfizetés ettől az időponttól igényelhető vissza – áll a városháza lapunknak is megküldött közleményében. A túlfizetés visszatérítésére az adóhatóságnak 30 nap áll rendelkezésére.

Ez év január 1-jétől az ipar­űzési adó bevallása elektronikus úton az állami adóhatósághoz (NAV) is benyújtható. A bevallást a NAV tartalmi vizsgálat nélkül továbbítja az illetékes önkormányzati adóhatóságnak – említi a közlemény, s kitér arra is: a helyi tapasztalatok azt mutatják, hogy a NAV-on keresztül érkező helyi iparűzési adóbevallások nagyon sok esetben hibásak, hiányosak, így azokat anélkül nem lehet feldolgozni, hogy az adózó vagy az adóhatóság ne korrigálja azt. A hibás bevallások javítására az adózónak vagy az adózó meghatalmazta személynek van lehetősége.

Segít a hibák kiszűrésében is

– Adóhatóságunk is lehetőséget ad arra, hogy a helyi ipar­űzési adó bevallása elektronikus úton benyújtható legyen – olvasható a közleményben. A hibásan beadott bevallások elkerülése érdekében kérik, hogy az adózók az általuk rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítsék bevallási kötelezettségüket, mivel az szinte teljes körűen ellenőrzi az adóbevallás helyességét.

Ügyfélfogadás

A bevallás letölthető a varoshaza.nyiregyhaza.hu (ÜGYINTÉZÉS/Adóügyek rovat) honlapról, benyújtása történhet elektronikusan, postai kézbesítéssel, vagy személyesen leadható az Ügyfélcentrumban (Nyíregyháza, Rákóczi u. 4.) a 29, 30, 31. számú ablakoknál.

A bevallási határidőre tekintettel az Adóosztály az Ügyfélcentrumban rendkívüli ügyfélfogadás keretében fogadja ügyfeleit. A bevallási kötelezettség teljesítése érdekében május 30-án kedden délelőtt 8–12-ig délután 13–16.30-ig, május 31-én 8–12-ig, délután 13–19-ig hosszított ügyfélfogadást tartanak.
hirdetés