Újabb időpontban, de a megszokott színvonalon az egyetemi állásbörze

Újabb időpontban, de a megszokott színvonalon az egyetemi állásbörze
© Fotó: Matey István
Debrecen – A szervezők a visszajelzések alapján alakították ki a karriernap programját.

Szerdán a szokásosnál is nagyobb volt a pezsgés a Debreceni Egyetem főépületében, ugyanis aznap tartották az első őszi Állásbörze és Karriernap rendezvényét. A nagy érdeklődés övezte eseményen kis- és nagyvállalatok, munkaerő-közvetítéssel és -toborzással foglalkozó cégek, tanácsadók, külföldi szakmai gyakorlatokat koordináló szervezetek kínálták lehetőségeiket a hallgatóknak.

A sokaságban az érdeklődők többségét a végzősök tették ki, de fel lehetett fedezni fiatalabb hallgatókat, diplomásokat, és a határainkon túli lehetőségeknek köszönhetően szép számmal érdeklődtek a külföldi diákok is. A standoknál az aktuális álláslehetőségek megismerése mellett szakmai gyakorlati helyekre, gyakornoki és frissdiplomás-programokra, vállalati ösztöndíjakra is jelentkezhettek a résztvevők.

Jó lehetőségben reménykedve

Tóth Erzsébet tanulmányai miatt költözött Edelényből a cívisvárosba. A gyógyszer-bio­technológus mesterképzésre járó hallgató az interneten olvasott először a karriernapról:

Azért jöttem, hogy megnézzem, milyen területeken tudok majd elhelyezkedni. Van jó néhány stand, amelyet szeretnék meglátogatni, szerencsére nagyon széles a kínálat.”

– Aki igazán akar, biztos, hogy talál magának rokonszenves állásajánlatot. Igyekszem azokhoz a kiállítókhoz eljutni, akik számomra érdekesek lehetnek.

Debrecen - Megkérdeztük a látogatókat, személy szerint milyen segítséget kaphatnak az egyetemi állásbörzén az elhelyezkedéshez. Ács Viktória, hallgató Nagyon tetszett az állásbörze, mert jó pár, számomra szimpatikus céggel tudtam találkozni. Egy-két helyen kitöltöttem önéletrajzot, illetve...

Dobrossy Tünde már dolgozik, de kíváncsi volt, milyen lehetőségeket kínál az idei börze.

Annak idején közgazdászként végeztem, de a nyelvi területek is érdekelnek. A grafológiai vizsgálatról és a próbainterjúról a barátnőmtől hallottam, terveim között szerepel, hogy ha lesz rá lehetőségem, én is kipróbálom őket.”

Tanácsot adnak a jövőre nézve

A szervezők a tapasztalatokat figyelembe véve megtartották azokat az elemeket, amelyek kedvező fogadtatásra találtak az érdeklődők körében. Ezek egyike a karriertér, amely, mint tavasszal, ismét benépesedett, ugyanis ott a résztvevők a tanácsadók és a különböző tesztek segítségével kideríthették, milyen pályára érdemes menniük, vagy éppen melyek azok a szakterületek, amelyeken nem ajánlatos próbálkozniuk.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A régióban a betelepülő cégeknek köszönhetően egyre nagyobb a munkaerő-kereslet, így a piaci igényekre reagáltunk, amikor úgy döntöttünk, hogy megszervezzük az őszi állásbörzét is.”

Hívta fel a figyelmet Pogány Emese, a Hallgatói Karrierközpont vezetője. – A karriertéren az érdeklődők számára a tanácsadás több területe is elérhető, többek között pályaorientációról, önéletrajzról, és személyre szabott motivációs levélről is kaphatnak tájékoztatást. A grafológiai tanácsadás, valamint a rajzos pszichológiai teszt pedig azokra a személyiségjegyekre koncentrál, amelyek segíthetnek a pályaválasztásban – tájékoztatott Pogány Emese.

HBN–MSZ
hirdetés