Újabb kollekció a vízügyi történeti gyűjteményben

Nagy sikert aratott az új időszaki kiállítás
Nagy sikert aratott az új időszaki kiállítás - © Fotó: Farkasné Galyas Nóra
Nyíregyháza – Az időszaki kiállítás hamarosan újra megnyitja kapuit a közönség előtt.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) Vízügyi Történeti Gyűjteménye újabb különleges anyaggal gazdagodott, amely az esztergomi Duna Múzeumból érkezett Nyíregyházára.

A múzeumok éjszakája alkalmából összeállított időszaki kiállításon megtekinthetőek voltak a nagyközönség számára is azok a tárgyak, poszterek, plakátok, amelyek a víz és az ember évszázados küzdelmét, a Kárpát–medence folyószabályozások előtti állapotát, valamint a vízjelző szolgálat történetét mutatják be.

Tiszteletbeli gátőr

A gyűjtemény a múzeumok éjszakáján egészen éjfélig várta az érdeklődőket. Az épület bejáratánál a legújabb ár- és belvízvédelmi ruházatot viselő bábu fogadta a vendégeket. E tiszteletbeli gátőr – a két kezében a munkaeszközeivel – folyamatosan „figyelte” a vele szemben, homokzsákokból összeállított nyúlgátat. A sötétség beálltával ezt a kompozíciót fáklyákkal is megvilágították, így a fények már messziről csalogatták a látogatókat.

Bemutatták a gátőrök szerszámait, a mindennapi munkájuk során használt régi, érdekes eszközöket, berendezéseket, könyveket. A múzeum legértékesebb érmeit és egyedi tárgyait (például bélyegzők, szintezőműszerek) az új, megvilágított üvegvitrinben helyezték el.

A kiállítást színesítették a Nagyecsedi Műemlék Szivattyútelep és a Tiszaberceli Műemlék Szivattyútelep paravánokon látható fényképei, valamint az idei víz világnapi rajzpályázat díjazott alkotásai is.

Szabolcs–Szatmár–Bereg megye folyó- és állóvizei, valamint az azok mentén lakók egykori életét, a természet és az ember kapcsolatát kisfilmek vetítésével is illusztrálták a vendégeknek.

Volt gyereksarok is

A hagyományokhoz híven a szervezők a családok számára ebben az évben is gyereksarokkal kedveskedtek, ahol a gyermekek a szüleikkel mesét, verset és mondókát olvashattak, tanulhattak, kifestőket színezhettek, rajzolhattak, valamint hurkapálcára fel is ragaszthatták és hazavihették a munkájuk eredményeit.

A párhuzamosan végig nyitva tartó állandó kiállításon folyamatos tárlatvezetéssel álltak az érdeklődők rendelkezésére. Az esős idő ellenére szép számmal érkeztek a látogatók – voltak köztük rendszeres visszatérők és először érkezők is. Az utolsó vendégek éjfél után hagyták el a gyűjteményt. Az egybehangzó vélemények szerint mindenki elégedetten távozott, amiről a vendégkönyvbe írt sok dicsérő és köszönő bejegyzés is tanúskodik.

Az új kollekció anyaga legközelebb – a jelenlegi felújítási munkákat követően – ősszel lesz újra megtekinthető a múzeumban.

– Nádasi Zoltán –
hirdetés