Újabb minősítést szerzett a Demecser ÖT

Újabb minősítést szerzett a Demecser ÖT
© Fotó: katasztrófavédelem
Demecser – Hétfőn délelőtt az önállóan beavatkozó Demecseri Önkéntes Tűzoltóknak éves minősítő gyakorlatot szervezett a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a település MÉH telepén.

Két éve az önkéntes tűzoltó egyesületek közül a megyében elsőként a demecseriek szerezték meg az egy évig érvényes jogosítványt az önálló beavatkozáshoz, azóta pedig minden évben újabb minősítést kell tenniük.

A hétfői éves minősítő gyakorlat során az egyesület tagjai két feladatot hajtottak végre. Elsőként a műszaki mentést, ahol a gépkocsiba beszorult személyeket mentettek, majd a kigyulladt gépkocsit oltották.

A feltételezett helyzet szerint Demecserben, a Szabolcsvezér úton egy személygépkocsi az árok szélén álló fának ütközött, majd az árokba borult. Az ütközés következtében a fa a gépjárműre dőlt. A személygépkocsiban utazók a járműbe szorultak. A gépjármű üzemanyagtartálya megsérült, az üzemanyag szivárgott belőle. A kárhelyszín megközelítését a személygépkocsi által az úttestre kidöntött fa nehezítette.

Az elsőnek kiérkező egység feladata volt a favágás, a gépkocsiba való bejutás, a sérült kiemelése és biztonságos helyre történő elhelyezése.

Az életmentés végrehajtását követően az áramtalanítás során elektromos szikra keletkezett, ami meggyújtotta a kifolyt üzemanyagot.

A hétfői minősítő gyakorlaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, a tűzoltósági felügyelője és a nyíregyházi tűzoltóparancsnok is részt vett.

A feladatok végrehajtását Leskovics Zoltán tű. alezredes minősítette és megfelelőre értékelte, így újabb egy évig önálló beavatkozásra lett jogosult a megyében, a Demecser ÖT.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés